MRDAK NAJAVIO Proširiće najveću plantažu jabuka u CG

    7 godina pre 119 pregleda Izvor: PV Informer

Vlasnik najveće plantaže jabuka u Crnoj Gori Dejan Mrdak u ovoj godini namjerava da zasade proširi za novih 1.500 sadnica. Postojeći zasad od 4.500 stabala star tri godine u odličnom je stanju kazao je Radiju Crne Gore, inženjer Zoran Marinković koji pažljivo prati stanje svake sadnici.

„Tokom rezidbe koja je ovih dana završena na plantaži u Vrulji uvjerili smo se da izuzetno niske temperature ,koje su u kontinuitetu trajale od novembra do marta, nijesu oštetile zasad.

Tome je doprinijela kvalitetna jesenja priprema , tako da su imale dovoljno hranljivih materija u zemlji“, kaže Marinković.

On savjetuje i druge vočare da na isti način štite svoje bašte te da oni koji to nijesu uradili obave proljećnu prihranu sadnica a potom i odgovarajuće prskanje.

Postavlanjem desetak prskalica, koje se napajaju sa jezerceta koje je Mrdak formirao na obodu voćnjaka, plantaža je zaštićenja od proljećnih mrazeva.

Brine ga, kaže, otkup jabuka koji je za sada neizvjestan i nesiguran što ga obeshrabruje za dalja ozbiljnija ulaganja . Ukoliko bi se obezbijedio siguran otkup spreman je , kaže, da zasadi još pet hiljada sadnica. Takva situacija ohrabrila bi mnoge da formiraju slične zasade.