MLJEKARE STOČARIMA SA SJEVERA DUGUJU ZBOG TRGOVAČKIH LANACA Mjesecima čekaju da im plate mlijeko

    7 godina pre 128 pregleda Izvor: PV Informer

Da su pljevaljski stočari suočeni sa brojnim nevoljama kada je u pitanju otkup mlijeka, ukazuje i činjenica da je otkupna cijena u pljevaljskom kraju niža u odnosu na cijenu otkupa u centralnom i južnom kraju Crne Gore. Takođe, suočavaju se i sa problemom naplate isporučenog mlijeka, jer je, kako tvrde, isplata neredovna.

Otkupna cijena mlijeka u Pljevljima kreće se od 27 do 32 centa po litru, dok se u Nikšiću i Ulcinju, gdje mlijeko otkupljuje mljekara „Srna“, cijene kreću od 30 do 33 centa. Mljekari, na drugoj strani, neredovno plaćanje kooperantima pravdaju time da im trgovački lanci kasne sa plaćanjem za isporuku mlijeka i proizvoda od mlijeka.

– Kvalitet mlijeka diktira cijenu – kazali su iz pljevaljske mljekare „RM Comerc“ uz objašnjenje da cijena koju formiraju zavisi od laboratorijskih analiza, koje se rade dva puta mjesečno.

Ta mljekara, kako su naglasili, redovno isplaćuje kooperante, a cijena litra mlijeka kreće se od 27 do 32 centa. Kako su naveli iz tog preduzeća, kapaciteti mljekare, ali ni tržište, ne dozvo-ljavaju da se poveća količina otkupa.

Uvoz guši domaću proizvodnju

Oni koji se bave preradom domaćih proizvoda imaju problema sa nekontrolisanim uvozom. Uvoznički lobi gasi zdravu domaću proizvodnju, kazao je predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković.

On sma tra da će tih problema biti sve dok se ne suzbije uvoznički lobi i dok se ne omogući formiranje cijena koje bi zadovoljile ekonomske potrebe proizvođača.

– Ukoliko i ova godina bude kao prošla, stočarima će biti teško da opstanu, a stočni fond će, bukvalno, biti uništen – rekao je Živković.