USLED POVOLJNIJIH CIJENA Pljevljaci na pijacu idu u Prijepolje

    7 godina pre 297 pregleda Izvor: PV Informer

Donedavno su se prodavci na zelenoj pijaci u Pljevljima žalili da im zaradu uzimaju kolege iz susjednog Prijepolja, koji ponedjeljkom i petkom, pazarnim danima, dopremaju i pro-daju robu u gradu na Breznici. Sada je situacija potuno drugačija. Na pljevaljskoj pijaci gotovo da nema kupaca, a razlog je taj što Pljevljaci odlaze na pijacu u Prijepolje. Daleko niže cje-ne hrane, lijekova, tekstila subotom mame Pljevljake da u kupovinu idu u Prijepolje. Trguje se srbijanski kajmak, koji se u Pljevljima prodaje od deset do 12 eura, a u Prijepolju nepunih šest eura ili 700 dinara. Krompir čija je cijena po kilogramu u Pljevljima pedeset centi, a u Prijepolju 30 dinara ili 22 centa. Pljevljaci trguju zeleniš, posebno mladi luk, blitvu i spanać, jer snop zeleniša u gradu na Limu staje od 40 do 60 dinara a u Pljevljima od jednog eura do euro i po. Tri kilograma neprskanih jabuka Prijepoljci nude za 100 dinara, što je manje od 90 centi, dok u Pljevljima se iste te jabuke prodaju po cjeni od 60 do 80 centi za kilogram. Trguju se čak i domaća jaja, koja su u Prijepolju, poslije poskupljenja, jer se bliži Vaskrs, dostigla cijenu od 20 dinara, odnosno 16 centi, dok je njihova cijena u Pljevljima 20 centi. Pljevljaci u Prijepolju trguju pasulj i bijeli luk, jer u Pljevljima mogu jedino da kupe iz uvoza iz daleke Kine i to praktično po istim cijenama kao u Prijepolju domaće proizvode iz Srbije.

Kada se na prehrambene proizvode dodaju lijekovi, koji su u prosjeku u Prijepolju jeftiniji do trideset odsto, kao i tekstil koji je jeftiniji i do sedamdeset odsto, onda Pljevljaci više ne čeka-ju da im Prijepoljci donesu pazarnim danom robu, već sami odlaze u grad na Lim da trguju.

Najveći problem je granica između Crne Gore i Srbije, odnosno što u prijepodnevnim satima nema autobuskih linija. Međutim, sve je više taksista koji voze do Prijepolja i naplaćujući u jednom pravcu po putniku od 2,5 do 3,5 eura. Na taj način, vozeći četiri putnika, oni ostvaruju zaradu u jednom pravcu od deset do 14 eura, a kada pričekaju par sati, ostvare duplo veću dobit. Solo vožnja taksistom do Prijepolja, bez dužeg čekanja, košta 15 eura.