PREMA PODACIMA AGENCIJE ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE U PLJEVLJIMA TOKOM FEBRUARA PM 10 čestice preko dozvoljene granice bile 24 dana

    7 godina pre 97 pregleda Izvor: PV Informer

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine od 28 dana februara, tokom 24 dana sadržaj PM 10 čestica bio je veći od dozvoljene granice.

Najkritičnije je bilo 1. februara kada je srednja dnevna vrijednost PM 10 izmjerena u iznosu od 345 miligrama po metru kubnom, dok je dozvoljena granica 50 miligrama. Visoka koncen-tracija PM 10 čestica je izmjerena 15. februara kada je srednja dnevna vrijednost iznosila 245 miligrama. Tokom 15 februarskih dana i sadržaj PM 2,5 čestica je bio veći od dozvoljene gra-nice. Zabrinjava podatak da je u februaru osam puta bio veći sadržaj benzo a pirena, koji je veoma štetna kancerogena materija.

Čitav januar je bio u prekoračenju zagađenja. Sa prekoračenjima u februaru prekoračena je i godišnja granica. Znači tokom jedne kalendarske godine dozvoljeno je da maksimalno bude 35 dana sa prekoračenjima u zagađenju vazduha, što sa Pljevljima nije slučaj – kaže izvršni direktor NVO „Breznica“ Milorad Mitrović koji je podsjetio da je iz godine u godinu situacija sve teža.

Mitrović nam je rekao da država treba da reaguje, da se preduzmu ozbiljne mjere na zaštiti životne sredine, jer je pitanje u kakvom će stanju zagađenosti životne sredine Pljevlja dočekati narednu zimu.

– Nažalost država ne reaguje jer sve liči kao da su Pljevlja kao grad otpisani, kaže Mitrović i pojašnjava da nikoga ne treba da čudi što se smrtnost uvećava, ali i što mladi ljudi bježe iz rodnog grada.