SJEDNICU SO PLJEVLJA OBILJEŽILA ŽESTOKA POLEMIKA IZMEĐU PREDSJEDNIKA OPŠTINE I ODBORNIKA OPOZICIJE Ostavke u sjenci uvreda

    8 godina pre 100 pregleda Izvor: vijesti.me

Pljevaljski DPS i lokalna uprava na čelu sa Đačićem su u rasulu, ustvrdio je Milan Lekić Vi slobodno javno saopštite sve što znate, a ja vam sada kažem da ste najveće razočarenje Pljevalja i Pljevljaka, kazao je Božidar Bajić i poručio da je Đačićeva vlast za tri godine donijela više nevolja građanima nego ijedna druga dosad Najbolje je to što vi danas sjedite tu gdje sjedite i što se ne pitate sa opštinskom upravom. Vi ste hronično destruktivni, rekao je Đačić

Sjednica Skupštine opštine Pljevlja, održana juče, protekala je u razmjeni žestokih kritika, pa čak i uvreda između predsjednika Opštine Mirka Đačića, sa jedne, i odbornika opozicije sa druge strane. Predsjednik Đačić je tvrdio da su opozicione političke partije prethodnih 17 godina nanosile štetu Pljevljima i građanima i da su isključivo vodile računa o svom ličnom inte-resu. Iz opozicionih redova su uzvratili da je predsjednik Opštine najveće razočarenje Pljevalja. Opozicionari su tvrdili da je DPS vlast u Pljevljima u rasulu, navodeći kao argument i to da se upravo juče na sjednici lokalnog parlamenta raspravljalo o razrješenju četiri lokalna funkcionera iz redova DPS-a i SD.

Predsjednik Opštine je reagovao na primjedbe opozicionih odbornika da predsjednik Skupštine Tarik Gadžović krši proceduru, kazavši da odbornici nepotrebno troše vrijeme na praznu priču. Đačić je potom zaprijetio da će napustiti zasjedanje i da će se posvetiti nekom drugom poslu. – Sigurno ću otići odavde i baviću se nekim korisnijim poslom – istakao je Đačić.

Na takvu reakciju predsjednika Opštine, uzvratio je odbornik DF-a Milan Lekić koji je kazao da se ne radi o praznoj priči, već o ozbiljnim primjedbama.

Što se tiče vašeg odlaska, predlagao bih vam odlazak i nakon predizbornog sučeljavanja. Vi zaista treba da odete – kazao je Lekić. Nakon što je predsjednik Opštine ostao pri svom stavu da se radi o praznoj priči, reagovao je i odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić.

Vama je, gospo dine predsjedniče, svaka priča koja nije poltronska, prazna – pojasnio je Bajić i istakao da se tokom zasjedanja moraju ispoštovati procedura i propisi, što se u slučaju za-sjedanja pljevaljskog parlamenta ne čini.

Nakon što se prešlo na dnevni red i počelo sa raspravom o razrješenju glavnog opštinskog administratora Saše Ječmenice, koji je podnio ostavku, za riječ se opet javio Božidar Bajić koji je rekao da Ječmenica podnosi ostavku i odlazi sa mjesta glavnog administratora, a da ga je svojevremeno predsjednik Đačić predstavljao kao veoma uspješnog čovjeka. Bajić je zažalio što Ječmenica nije u obrazloženju ostavke napisao koju riječ više, već je samo naveo da ostavku „daje iz ličnih razloga”. Prema njegovim riječima, Ječmenica odlazi pod sumnjom da bježi od Đačića ili da Đačić zahtijeva njegovu ostavku.

Đačić je Bajiću odgovorio da je on dok je na vlasti bila opozicija zaposlio sina u lokalnu upravu i da je opoziciona vlast mislila samo o ličnim interesima. On je potom optužio i Milana Le-kića „da plače zato što je izgubio mjesto izvršnog direktora Vodovoda”.

– Najbolje je to što vi danas sjedite tu gdje sjedite i što se ne pitate sa opštinskom upravom. Vi ste hronično destruktivni – kazao je Đačić, odgovarajući na kritike Milana Lekića.

Bajić je potom pozvao Đačića da javno saopšti da li je njegov sin izabran po konkursu i je li bio jedini kandidat. Podvukao je da je po sistematizaciji to radno mjesto bilo upražnjeno i da niko nije izmišljao radno mjesto za njegovog sina.

Vi slobodno javno saopštite sve što znate, a ja vam sada kažem da ste najveće razočarenje Pljevalja i Pljevljaka – kazao je Bajić i poručio da je Đačićeva vlast za tri godine donijela više nevolja građanima nego ijedna druga dosad.

Tokom polemike, koju su pokušavali da prekinu odbornici DPS-a Ilhan Tursumović i Danijel Živković, tako što su se javljali proceduralno, predsjednik Opštine Mirko Đačić je zbog oštre retorike uputio kritike Milanu Lekiću, rekavši da on ne razumije šta priča.

– Gospodin Lekić često i ne razumije šta koja riječ znači niti se pravilno izražava – kazao je Đačić pokušavajući da diskvalifikuje Lekića u raspravi.

Odgovarajući na ove navode, Lekić je kazao da su pljevaljski DPS i lokalna uprava na čelu sa Đačićem u rasulu. U jednom momentu, Lekić je kazao „da sada Đačićev tim liči na raspušta-nu bandu”, ali je zbog toga kasnije uputio izvinjenje. Ipak, Lekić je zadržao prema Đačiću oštar stav, kazavši da mu neće dozvoliti da obmanjuje Pljevljake kao njegov lider Milo Đukano-vić, „koji je slagao kada je obećao toplifikaciju grada još prije 27 godina”.

Đačić je potom napustio skupštinsku salu jer, kako je rekao, više ne želi da prisu stvuje praznoj priči opozicionara.

Potom je odbornica DPS-a Dijana Gomilanović zatražila deset minuta pauze kako bi se situacija smirila. U nastavku zasjedanja odbornici su donijeli odluku o razrješenju glavnog admini-stratora Saše Ječmenice, potpredsjednika Opštine Ljubiše Ćurčića, direktora „Grijanja” Besalema Boškovića i predsjednika Upravnog odbora Centra za sport i rekreaciju Danila Vukićevi-ća. Usvojeni su i programi rada nekoliko lokalnih preduzeća.

Raspravljali i o stavovima na društvenim mrežama

Predsjednik Đačić u jednom momentu pokušao da u prvi plan istakne različite stavove predstavnika Demokratskog fronta, pa je upitao odbornika DF-a Nikolu Rovčanina na koga je mislio kada je na svom fejsbuk profilu napisao da je bolesno ambiciozan, kao i da je to najbolji pokazatelj njegovog odnosa sa stranačkim šefom Milanom Lekićem. Rovčanin je odgovorio da je mislio na njega, a ne na stranačke kolege.

– Pr vi put ste imali ambiciju kao velikosrbin, drugi put ste došli kao Dukljanin, a sada imate ambiciju da budete predsjednik – kazao je Rovčanin, uputivši pitanje Đačiću da li bi sada kame-novao autobus Crnogorske stranke i da li bi tvrdio da Crnogorska stranka nema šta da traži u Pljevljima, kako je to radio devedesetih godina prošlog vijeka.

Rovčanin je rekao da su pristalice i članovi DF-a slobodni ljudi i slobodno iznose svoje stavove, te da takvu slobodu u DPS-u ne poznaju.

Niko od nas ne ide svom partijskom kolegi na kućna vrata i prijeti da će ga ubiti ko zeca – kazao je Rovčanin, aludirajući na tužbu člana Opštinskog odbora DPS-a Žarka Vukovića prema Mirku Đačiću.

Gadžović: Predsjednik je predsjednik

Tokom rasprave, predsjednik SO Tarik Gadžović je opet otvoreno iskoristio priliku da stane na stranu Đačića. Kada su odbornici opozicije upozorili da Đačić nema pravo na drugu repliku, Gadžović je to dozvolio.

Predsjednik je predsjednik – odgovorio je Gadžović na kritike opozicionara, ali je u dva navrata zaprijetio da će Milanu Lekiću uzeti riječ, a odustao je tek kada je Lekić zaprijetio da to neće dozvoliti.

Izvolite. Izvolite, slobodno to uradite. Baš bih volio da vidim kako ćete to uraditi – kazao je Lekić, odgovarajući na sugestije Gadžovića koji se ipak nije usudio da mu isključi mikrofon.