IZ NVO „BREZNICA” TRAŽE DA OPŠTINA OSLOBODI GRAĐANE PLAĆANJA JANUARSKIH OBAVEZA PREMA PREDUZEĆU „GRIJANJE” Računi stigli, a grijanja nije bilo

    8 godina pre 84 pregleda Izvor: PV Informer

Izvršni direktor NVO „Breznica“ Milorad Mitrović zatražio je od lokalne uprave da donese odluku da sve korisnike usluga ovog preduzeća oslobodi plaćanja grijanja za januar. Mi-trović tvrdi da nije uljudno naplaćivati račune za januar, ako se zna da su tom mjesecu usluge grijanja bile ispod svakog nivoa i da su građani koristili peći na električnu energiju kako bi zagrijali svoje domove. On navodi da je gradska kotlarnica u jednom momentu zbog nedostatka uglja stala sa pružanjem usluga i da je cjelokupan rad bio sveden na spasavanje sistema, a nikako na pružanje valjanih usluga grijanja.

– Naplata januarskih računa ništa drugo ne znači nego pljačka jer se građanima naplaćuje nešto što nijesu dobili. To se najbolje može i vidjeti po računima za struju za januar koji su dra-stično uvećani, jer nije bilo grijanja i bilo je neophodno na drugi način zagrijati stanbeni prostor – podvlači Mitrović i ističe da je kontrola kvaliteta grijanja od predstavnika preduzeća „Gri-janje“ počela u drugoj polovini januara kada je došlo do uvećavanja temperatura. Mitrović postavlja pitanje predstavnicima „Grijanja“ zbog čega nijesu mjerili temperature po stanovima kada su radijatori bili mlaki ili potpuno hladni.

Navodna kontrola toplote stanova koju su sprovodili predstavnici „Grijanja“ samo je drsko ru ganje građanima. Iz gradske kotlarnice su u momentu priznali da zbog nemanja uglja u kocki ne mogu da podignu temperaturu i da prijeti opasnost da se čitav sistem uruši, a sada traže da im se računi plate, što je više nego drskost – kaže Mitrović i poziva lokalnu upravu da preu-zme na sebe troško ve rada „Grijanja“ u januaru, a da se građani oslobode plaćanja tih računa kao i računa za decembar u onim stanbenim objektima gdje je grijanje bilo loše.

Tokom januara temperature u Pljevljima su bile izuzetno niske i spustale su se do minus 28 stepeni. U takvim uslovima sistem lokalnog preduzeća „Grijanje“ nije mogao da odgovori po-trebama, pa su u jednom momentu građani prijetili i protestima. Posebno je bilo teško 12. januara kada je na zalihama nestalo uglja u kocki, a dopremljeni sitni ugalj nije bio dovoljan da se podigne temperatura sistema. Iz preduzeća „Grijanja“ su na osnovu provjera na terenu građanima upućeni računi za grijanje od kojih su neki umanjeni, a neki u punom iznosu.