PREUZETE MJERE Prijavljeno 170 biznis barijera

    8 godina pre 241 pregleda

Tokom prethodne godine prijavljeno je 170 biznis barijera, od kojih se većina odnosi na neodgovarajući pravni okvir, neefikasnu administraciju, skupe administrativne procedure, neadekvatan inspekcijski nadzor i sivu ekonomiju, saopšteno je za okruglim stolom u Pljevljima.

Pljevlja su bila domaćin okruglog stola, četvrtog po redu koji se organizuje u okviru ovogodišnje kampanje „Bez barijera. Da posao ne stoji!“.

Događaj je okupio privrednike koji posluju na teritoriji te opštine, koji su pokrenuli diskusiju o najčešćim barijerama sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju i predlagali rješenja za njihovo uklanjanje.

Predsjednik Opštine Pljevlja, Mirko Đačić dao je kratak osvrt na normativni okvir i podstakao diskusiju o nedostacima kada je u pitanju primjena zakona u praksi. On je podsjetio da Opština Pljevlja ima usvojen Prostorni plan, kao i da je preko 95% teritorije pokriveno DUP-ovima, naročito gradsko i prigradsko područje opštine.

„Međutim, neophodno je pojednostaviti način donošenja izmjena i usvajanja planskih dokumenata, omogućiti što efikasnije izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola,“ istakao je Đačić.

On je takođe naglasio da u Pljevljima posluje oko 1,300 privrednih društava, od čega oko 700 preduzetnika.

„Kada je u pitanju investiranje i razvoj biznisa, zaiteresovani mogu koristiti sredstva Ministarstva poljoprivrede, Investiciono razvojnog fonda, komercijalnih banaka, itd. Bez obzira na svu promotivnu aktivnost, za državu koja ima ovoliki broj stanovnika, možda bi bilo bolje da se ova tema centralizuje i da se na jednoj adresi pojavi mogućnost sagledavanja cjelovitih podataka u iniciranju i investiranju u biznis,“ zaključio je Đačić.

Ivan Radulović, načelnik Direkcije za analizu uticaja propisa, Ministarstvo finansija naglasio je da je e-participacija jedna od efikasnih politika i kanala u spajanju mišljenja, ideja i rješenja.

„Kroz projekat Bez barijera. Da posao ne stoji! želimo da motivišemo građane da budu kreativni, da dijele svoje ideje i sa javnim sektorom, te da zajedničkim naporima razvijamo prije svega lokalne uprave, a kroz to i cjelokupnu Crnu Goru. Očekujemo da će narednom periodu projekat rezultirati definisanjem oblasti koje se iz ugla privatnog sektora čine najkomplikovanijim. Krajnji cilj jeste da Vlada Crne Gore, lokalne samouprave i druge nadležne institucije preduzmu konkretne korake koji će, unaprijediti, odnosno eliminisati uočene

nedostatke u regulativi i administrativnim procedurama, a što će u krajnjem rezultirati unapređenjem oblasti od zajedničkog interesa za sve nas,“ kazao je Radulović.

Jelena Mrdak, menadžerka projekta u Kancelariji UNDP, pojasnila je da portal www.bezbarijera.me služi kao centralno mjesto na kom se odvija javni dijalog, gdje ljudi koji imaju iskustvo iz prve ruke mogu da saopšte probleme na koje nailaze prilikom pokretanja ili vođenja biznisa, kao i da razmjenjuju ideje o tome kako da se unaprijedi poslovno okruženje.

“Tokom prethodne godine prijavljeno 170 barijera, od kojih se većina odnosi na: neodgovarajući pravni okvir, neefikasnu administraciju, skupe administrativne procedure, finansijske poteškoće prilikom pokretanja i razvijanja biznisa, nejasne procedure, neadekvatan inspekcijski nadzor i sivu ekonomiju. Na osnovu izvještaja o prijavljenim barijerama, nadležne institucije su već preduzele korake na uvođenju konkretnih mjera za njihovo eliminisanje i unapređenje poslovnog ambijenta,“ zaključila je Mrdak.

Ovaj događaj organizovan je u okviru druge faze kampanje „Bez barijera. Da posao ne stoji!“ kao dio projekta “Jačanje kapaciteta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi”, koji UNDP sprovodi u saradnji sa Ministarstvom finansija, uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Podgorici. Okrugli stolovi održani su već u Podgorici, Tivtu, Ulcinju, Nikšiću i Pljevljima, a sutra će biti održan događaj u Beranama.