Саопштење за јавност OO СНП Пљевља

    8 godina pre 101 pregleda Izvor: PV Informer

Нелегитимни предсједник Општине Пљевља Мирко Ђачић је, најављујући предизборну кампању ДПС-а и себе лично за локалне изборе почетком наредне године, још једном показао да му је једино стало до јефтиног политикантсва и саморекламерства.

припреми политичког терена сумирао је све што је рађено у претходном периоду, као и оно што би требало да услиједи у предизборној 2017. години, без обзира ко је био инвеститор тих пројекта.

Тако је све што је у Пљевљима урађено од стране државних органа и министарстава, донаторских инвестиција, улагања и средстава Европске банке за обнову и развој беспризорно ставио на конто својих заслуга.

Ђачић и ДПС су заборавили једну „ситницу“ – да наведу који су то пројекти реализовани из локалног буџета или уз његово учешће. Потпуно логично, јер би се капиталне инвестиције локалне самоуправе свеле на три музичка хепенинга на Тргу „13. Јули“ – Дан независности, Дан државности и дочек Грегоријанске нове године, мада би цифре показале колико су издашни били у улагањима у прославе, наочиглед економског, социјалног, инфраструктурног и еколошког посрнућа ове Пљеваља.

Свој поданички однос према централној власти, локална управа и парламентарна већина јавно су манифестовале на децембарском засједању Скупштине општине Пљевља када је требало донијети Одлуку или бар отпочети активности на увођењу еколошке таксе као прихода локалног буџета, ради рјешавања нагомиланих еколошких проблема.

Право питање за грађане Пљеваља јесте да ли су на локалним изборима у мају 2014. године дали мандат одборничкој већини и локалној управи да приходе локалног буџета понуђене Законом о заштити животне средине на овакав начин игноришу, штитећи интересе неких других средина и приватног капитала у појединим компанијама.

провидном, па чак и трагикомичном покушају да се прикрије локална црна инвестициона рупа од када су на власти Ђачић и његови сарадници, у буџету за 2017. годину планирали су позицију од 350 хиљада евра, која се, како кажу, односи на адаптацију пјешаче зоне која обухвата улице краља Петра, Тршове и трг Патријарха Варнаве.

Није лако објаснити ову грађевинско-инфраструктурну вратоломију, али пошто је ријеч о новцу свих грађана, то се свакако мора учинити. Наиме, Дирекција јавних радова Црне Горе финансирала је са 63 хиљаде евра Пројекат реконструкције поменутих улица, који се налази на ревизији. Њиме је предвиђена потпуна реконструкција водоводне, канализационе, електро, мреже за пренос топлотне енергије, као и свих других подземних инсталација и система, наравно на крају и завршни радови на саобраћајницама са садњом нових дрвореда.

Међутим, у главама локалних управљача, предвођених нелегитимним предсједником Општине Ђачићем, ствари су окренуте наглавачке. Прво ће бити урађено оно што по природним и грађевинским стандардима слиједи на крају – урадиће се завршни радови на адаптацији ових улица, јер се господи из локалне управе жури, а претходне фазе биће прескочене. Тако ће, зарад шминке пред локалне изборе, 350 хиљада евра пореских обвезника утрошити на политички маркетинг, односно адаптацију улица у центру града, док ће већина пројектом предвиђених послова на реконструкцији бити остављена за неко друго врјеме, када ће силом прилика оно што они планирају да ураде морати бити уништено.

Зашто трошити новац ради рушења постојећих ивичњака и тротоара, стругања асвалтних површина и уклањања дрвећа да би се поставили нови и квалитетнији, ако то све колико сјутра мора бити уништено како би се урадила пуна реконструкција поменутих саобраћајница?

Очито је да господа из локалне власти, предвођена ДПС-ом, зарад предизборне кампање патентирају нову грађевинску методлогију – граде кућу почев од крова према темељима. И то би можда могло бити схваћено када би се играли својим новцем, у супротном дебело се залази у зону злоупотреба.