RUDARI, KOJI SU DOBILI STANOVE PRIJE DVIJE GODINE, TVRDE DA SU PREVARENI Milioni potrošeni na lošu gradnju

    8 godina pre 1287 pregleda Izvor: PV Informer

Iako je zgrada za stanovanje radnika Rudnika uglja koštala oko sedam miliona eura, stanari tvrde da ona prokišnjava i da su mnogi poslovi urađeni krajnje nekvalitetno.

Tokom jučerašnjeg protestnog okupljanja, stanari, odnosno radnici Rudnika uglja, poručili su da su se ranije u više navrata obraćali izvršnom direktoru Slavoljubu Popadiću, kako bi se ne-dostaci otklonili, ali da od njega nijesu dobili odgovor.

Oni tvrde da im je kvadratni metar računat po cjeni od 750 eura, a da su dobili stanove koji prokišnjavaju, da su umjesto stanova na spratu dobili stanove u potkrovlju, kao i da se sama zgrada nalazi pored garaža i radionica Rudnika uglja, tako da se prozori od prašine i od buke ne mogu otvoriti.

Potrošeni su milioni da bi se zgrada napravila, a očigledno je da su poslovi jako nekvalitetno urađeni. Pritom, nama radnicima stanovi su debelo naplaćeni, dok isti nemaju tu vrijednost – navedeno je u saopštenju stanara. Tvrde i da se na parkingu ispred zgrade pretovara ugalj, da svakodnevno prolazi teška mehanizacija, nosivosti oko pedeset tona, kao i da se iz susjedne radionice ispuštaju vrlo opasna ulja koja se slivaju u dvorište zgrade.

Stanari smatraju da je neophodno zabraniti prolaz teške mehanizacije, kao i da treba izmjestiti radionicu, jer isparavanje ulja je veoma opasno po zdravlje onih koji tu žive.

Stanare posebno zanima to što su oštećeni i što izgrađeni stanovi nemaju prikazanu vrijednost. Oni vjeruju da je zgrada građena po nekom od projekata, koji je korišćen za izgradnju zgrade u Podgorici, odnosno da su klimatski uslovi u potpunosti različiti. S druge strane, sve je prikazano kao da se zgrada gradi po standardima za Pljevlja, gdje su klimatski uslovi mnogo oštriji i teži.

– U obje spavaće sobe voda prolazi ispod patosa i tako se vlaga na zidovima širi i već se osjeća neprijatan miris vlage. U svim stanovima u potkrovlju na plafonu stoji velika fleka od proki-šnjavanja krova – navodi se u saopštenju.

Stanari su poručili da će se još jednom obratiti bordu direktora Rudnika uglja, gdje će tačno tražiti da se svi nedostaci isprave, kao i da se za neurađene poslove stanari obeštete.

Jedan od neobičnih detalja na zgradi nije samo to što zgrada nema snjegobrane, što nijesu lijepo urađeni odvodi kišnice, nego je čak zgrada urađena tako da nepostoji nijedan izlaz na krov. Na tu našu primjedbu iz Rudnika nam je rečeno da tu nema problema, jer kad god bude trebalo da se vrši neka intervencija na krovu biće obezbijeđena dizalica – navodi se u saopšte-nju i dodaje da ne znaju kako će biti kada se budu čistili dimnjaci.

Gradnja zgrade počela je u maju 2010. godine i tadašnji direktor Rudnika uglja Predrag Bošković obećao je završetak radova do naredne godine. Stanovi su završe ni tek nakon pet godina, tako da je 80 rudara dobilo ključeve stanova tek 2015. godine.