RUKOVODSTVO RUDNIKA UGLJA NIKADA NIJE IMALO AKCIJE U TOM PREDUZEĆU

    8 godina pre 98 pregleda Izvor: PV Informer

Donedavni predsjednik borda direktora Rudnika uglja Vladan Dubljević, koji je na mjesečnom nivou u Rudniku zarađivao 2,4 hiljade eura, ima 1.487 akcija u Plantažama, u Brodogradilištu ima devet akcija, a u HTP Onogošt 112 dionice Munir Redžović ima akcije u Elektroprivredi, Luci Bar, fondu MIG, Jadranskom brodogradilištu, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, Plantažama, Kombinatu aluminijuma i u kompaniji Port of Adrija

Da oni koji vode, ili su donedavno vodili Rudnik uglja, ne vjeruju u budućnost te kompanije najbolje pokazuje podatak da članovi bivšeg i sadašnjeg borda direktora nijesu kupovali akcije u pljevaljskom preduzeću.

S druge strane, članovi borda direktora i sadašnji članovi menadžmenta kupovali su akcije brojnih kompanija u Crnoj Gori. Novac su ulagali u akcije Brodogradilišta u Bijeloj, Luke Bar, ulcinjske Solane i Plantaža.

Tako donedavni predsjednik borda direktora Rudnika uglja Vladan Dubljević, koji je na mjesečnom nivou u Rudniku zarađivao 2,4 hiljade eura, ima 1.487 akcija u Plantažama, u Brodo-gradilištu ima devet akcija, a u HTP Onogošt 112 dionice. Član odbora direktora Munir Redžović, prema podacima iz imovinskog kartona koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupci-je, vlasnik je akcija u devet preduzeća, ali nema dionica u Rudniku uglja. Redžović, prema poslednjim podacima, prima nadoknadu za članstvo u bordu u iznosu od 1.389 eura, kao i platu od 1.207 eura, jer je profesionalno angažovan u Rudniku. On je vlasnik 56 akcija u Elektroprivredi, Luci Bar, gdje ima 868 akcija, u fondu MIG, gdje ima jednu akciju, Jadranskom brodo-gradilištu, gdje ima 35 akcija. Redžović u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu ima 111 dionica, u Plantažama 542, u Kombinatu aluminijuma posjeduje 43 akcije, a u kompaniji Port od Adri ja, bivši Kontajnerski terminali, ima 868 akcija.

I drugi član borda direktora, Zoran Gospić, koji od Rudnika mjesečno zarađuje 2,338 eura, vlasnik je akcija u 16 kompanija. U podacima iz imovinskog kartona, koji je na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije objavljen 24. marta prošle godine, nije navedeno o kojim se preduzećima radi. Međutim, prema podacima iz izvjaštaja koji je Agenciji dostavljen 2015. godine, Gospić je imao 0,0013 odsto vlasništva u pljevaljskom Žitoproduktu, 0,001 odsto u Jadranskom brodogradilištu, a isto toliko udjela je imao i u Telekomu. Takođe, prema podacima Agen-

cije, on je u 2014. godini bio vlasnik 0,0015 odsto akcija u Plantažama, kao i 0,0072 odsto dionica Duvanskog kombinata. Gospić je akcionar sa 0,001 odsto vlasništva i u Institutu „Simo Milošević”, te 0,0019 odsto Jugopetrola, kao i 0,0008 odsto vlasništva u Barskoj plovidbi. Takođe, on ima i 0,0002 odsto udjela u Fondu Trend, kao i preduzeću Izbor Bar, gdje je vlasnik 0,0006 odsto udjela.

Nekadašnji izvršni direktor Rudnika uglja i član borda direktora, a sada poslanik DPS-a, Filip Vuković, koji je od Rudnika u 2015. po osnovu konsultantskog ugovora prihodovao 14,4 hi-ljade eura, o čemu je „Dan” ranije pisao, vlasnik je 10 akcija HTP Budvanska rivijera.

Članovi menadžmenta Rudnika uglja nijesu u oba vezi da Agenciji prijave svoju imovinu, ali prema nezvaničnim saznanjima „Dana”, niko od članova menadžmenta nema akcije u Rudniku uglja, počev od izvršnog direktora Rudnika Slavoljuba Popadića. Da je to tako potvrđuje i slučaj Dana Čamdžića, koji je imao obavezu da javno objavi svoj imovinski karton, jer je pored direktora za investicije u Rudniku i odbornik DPS-a u pljevalj-skom lokalnom parlamentu. Čamdžić je prijavio platu u Rudniku uglja u iznosu od 1,9 hiljada eura, kao i akcije u Luci Bar, Jadranskom brodogradilištu i Solani.