MJEŠTANI LJUĆE I KOMINA PRIPREMAJU TUŽBE PROTIV ELEKTROPRIVREDE Sjeku voćnjake za mizerne nadoknade

    8 godina pre 132 pregleda Izvor: PV Informer

Za stablo od osam godina ponudili su rod od pet kilograma na godišnjem nivou, a za stablo koje je zasađeno još daleke 1973. godine i koje daje rod od 400 do 500 kilograma ponudili su rod od 40 ili 50 kilograma, ogorčen je Žarko Mišović

Mještani pljevaljskih naselja Ljuća i Gornji Komini tražiće pravdu na sudu, jer im je Elektroprivreda Crne Gore preko Uprave za nekretnine ponudila izuzetno niske iznose za obeštećenje zbog sječe stabala voća. Naime, Elektroprivreda radi na izmještanju jednog djela dalekovoda u neposrednoj blizini Termoelektrane. U tom djelu neophodno je izvršiti eksproprijaciju ze-mljišta, ali i ukloniti voće na djelu trase kojom treba da prođu dalekovodi. Da bi sve to bilo urađeno, preko Uprave za nekretnine, poslate su ponude, kojima se nudi da se obeštećenje za voće plati po svakom stablu u iznosu koliko bi po mjerilima Elektroprivrede za narednih osam godina iznosila vrijednost ploda.Mještani ipak kažu da su iz Elektroprivrede ponudili izuzet-no male iznose, jer su naveli da stablo jabuke, koje je staro osam godina, daje pet kilograma jabuka, a druga stabla neznatno više. U Gornjim Kominima nezadovoljni su i zbog toga što se plodovi plaćaju samo za osam godina, a stabla se trajno uklanjaju.

Za stablo od osam godina ponudili su rod od pet kilograma na godišnjem nivou, a za stablo koje je zasađeno još daleke 1973. godine i koje daje rod od 400 do 500 kilograma ponudili su rod od 40 ili 50 kilograma. To je više nego ponižavajuće – kaže Žarko Mišović i pojasnio da se ovde ne radi o plantažnim stablima, čija je krošnja mnogo manja, već se radi o stablima koja su mnogo veća i koja daju veću količinu roda.

Mišović navodi da mu nije jasno na osno vu kakvih podataka su iz Elektroprivrede dali takvu ponudu, jer ona nema nikakvog utemeljenja u realnom životu. On kaže da je bilo potrebno iza-ći na lice mjesta i tada izvršiti procjenu i dati realnu ponudu.

– Neprihvatljivo je da nam jedno stablo plate tako što će platiti rod za osam godina a mi trajno gubimo stabla i nemamo pravo da na trasi dalekovoda više zasadimo ni voće ni da sijemo ži-tarice i povrće. Praktično ostajemo bez tog zemljišta – kaže Mišović i dodaje da ne može prihvatiti takvu ponudu, gdje se obračunavaju izuzetno niski prihodi, kao što je slučaj sa pet kilo-grama jabuka. On navodi da mlada stabla ne mogu da se računaju da daju svih osam godina po pet kilograma voća, jer bi se ista iz godine u godinu razvijala. Mišović je siguran da stabla koja su procijenjena da daju pet kilograma jabuke, sada mogu dati i do šest puta više, ali da će to isto stablo za osam godina imati mnogo veći rod.

– Očigledno je da ćemo zaštitu naše imovine tražiti na sudu, jer o ovakvim mizernim ponudama nije moguće ni razgovarati – tvrdi Mišović.

Mještani pomenutih naselja inače traže da cjelokupno zemljište ispod dalekovoda bude ekspropisano, jer bi na taj način oni dobili jedinu valjanu nadoknadu. Kako smo saznali na terenu Elektroprivreda želi da mještanima plati samo zemljište na kojima će se naći stubovi, dok na trasama dalekovoda vrši se samo isplata stabala, koja će se posjeći.

Narednih dana očekuje se okupljanje tamošnjeg stanovništva, koji će dozvoliti izmještanje dalekovoda samo ako se izvrši potpuna ekspropijacija na trasi istog i ako se obezbijede stanbeni objekti od štetnog dejstva zračenja.

U samim ponudama Elektroprivrede, dostavljeno je da se za sječu stabala jabuka nudi obeštećenje od 55 do 560 eura, za stabla šljive, koja su procijenjena da daju rod od 30 kilograma, od 190 eura, dok je najbolja ponuda data za orah, čija je vrijednost procijenjena na 920 eura. B. Je.

Nije ponuda već pljačka poljoprivrednika

Imamo situaciju da se ne cijeni to što su generacije stvarale ta imanja i da se zaboravlja da ti ljudi praktično pored voća gube i zemljište, jer na zemljištu koje se nalazi na trasi dalekovoda više ne mogu ništa graditi, ne mogu ga valjano obrađivati, a nije se bezbjedno na tom prostoru ni zadržavati. Znači jedino bi bilo pravično izvršiti potpunu ekspropijaciju po fer cijenama, koje važe na prostoru čitave Crne Gore, kaže odbornik Demokratskog fron ta Milko Živković koji je jedan od dvojice odbornika u pljevaljskom parlamentu sa seoskog područja. On kaže da se i u ovoj ponudi Elektroprivrede vidi nekorektan stav prema stanovništvu koje se bavi poljoprivredom i koje živi od prihoda od zemljoradnje.

U čitavoj Crnoj Gori imamo jedan loš stav koji ponižava naše poljoprivrednike. Znači nastupa se sa pozicije da se poljoprivrednicima daje neka mizerija od novca, dok im se oduzima ze-mljište od kojeg oni žive. Ovakve i slične ponude nijesu nikakve ponude, već samo maska, za otvorenu otimačinu i pljačku poljoprivrednika – tvrdi Živković.