SVEČANOM LITURGIJOM I LITIJOM PROSLAVLJENA SVETA PETKA, KRSNA SLAVA PLJEVALJA Radost u čast zaštitnice grada

    8 godina pre 231 pregleda Izvor: dan.co.me

Služenjem Svete liturgije, svečanom litijom i rezanjem slavskog kolača Pljevljaci su juče proslavili krsnu slavu, praznik Svete Petke. Naime, nakon službe u crkvi posvećenoj Svetoj Petki svečana litija krenula je ulicama Prvog decembra, Vuka Kneževića, da bi na kratko zastala u Ulici Kralja Petra ispred lokalne uprave gdje je po običaju pročitano Sveto jevanđelje, da bi se potom opet krenulo prema crkvi Svete Petke. Svečanu litiju su ispratili brojni Pljevljaci, kako oni koji su se kretali u koloni, tako i oni koji su izašli iz svojih kuća, stanova i radnji. Po dolasku u crkvenu portu, nastojatelj manastira Dubnice, otac Nektarije, prerezao je slavski kolač, uputivši riječi zahvalnosti ovogodišnjim domaćinima i kumovima Slavici Batizić i njenoj ćerki Zorani, ali i svim drugim okupljenim vjernicima. Otac Nektarije je poručio da je Sveta Petka zaštitnica Pljevalja i da je to upravo velika radost za sve žitelje grada na Breznici.

-Današnja litija je sam Božiji dar za sve Pljevljake za sve ljude koji su se danas ovde okupili. To je velika Božija blagodat, jer se slavi velika Božija ugodnica i svetiteljka – kazao je otac Nektarije i poručio da Pljevljaci i u narednom periodu trebaju da se okupljaju pod svodovima hrama Svete Petke.

Namjesnik Srpske pravoslavne crkve za Pljevlja protojerej-stavrofor Borivoje Pantić u ime namjesništva i starješinstva hrama uputio je čestitke okupljenom narodu, posebno kumovima, kazavši da crkva Svete Petke dogodine slavi jubilej od devedeset godina kada je podignuta i osveštana. On je poručio da je velika radost to što se veliki broj naroda i ove godine okupio na krsnoj slavi i što je svečana litija kroz grad pozdravljena od velikog broja ljudi.

I vladika Joanikije je posjetio Pljevlja, uputivši čestitke Pljevljacima povodom krsne slave Svete Petke.

Nakon što je slavski kolač prerezan, na Trgu patrijarha Varnave priređen je kulturno- umjetnički program za sve prisutne. Tom prilikom nastupili su polaznici škole folklora pri Kulturno umjetničkom društvu „Pljevlja“, kao i više pjevačkih grupa, kako iz Pljevalja, tako i iz opština Republike Srpske i Republike Srbije. Posebno je ipak pozdravljena pjevačka grupa „Potko-vač“ koja je i suorganizator programa.

Tokom dana na Trgu patrijarha Varnave održan je i veliki narodni sabor, koji se poslednjih godina održava u okviru obilježavanja krsne slave Svete Petke.

Praznik Svete Petke u Pljevljima se slavi kao krsna slava nakon okončanja Prvog svjetskog rata. Na dan Svete Petke 1912. godine Vojska Kraljevine Srbije na čelu sa Kraljem Petrom I Ka-rađorđevićem, oslobodila je Pljevlja od turske okupacije, koja je trajala oko četiri ipo vijeka. Na isti praznik 1918. godine Pljevlja su od iste vojske i pod komandom istog kralja oslobođe-na od austrougarskog okupatora, nakon gotovo trogodišnje okupacije. U znak zahvalnosti prema Svetiteljki, praznik Svete Petke se slavi kao krsna slava, a glavna gradska ulica nosi ime Kralja Petra I Karađorđevića.

Dan Svete Petke u periodu od 1945. godine, pa do 2000. godine nije obilježavan kao gradska slava, ali od dolaska vladike Filareta na čelo mileševske eparhije Srpske pravoslavne crkve, praznik se slavi kao gradska slava iako to lokalna vlast zvanično ne priznaje.

Đačić izostao sa litije, ali došao na ručak

Iako su predstavnici pljevaljske lokalne uprave prethodnih godina u vrijeme kada svečana litija prolazi pored opštine izlazili da pokažu poštovanje prema prazniku Svete Petke, a predsjed-nik opštine Mirko Đačić se pridruživao litiji, idući zajedno sa crkvenim velikodostojnicima do crkve Svete Petke, ove godine to nije bilo tako. Ispred lokalne uprave nije bilo ni predsjedni-ka opštine ni lokalnih funkcionera. Predsjednik opštine Mirko Đačić je po završetku bogosluženja i pripremljenog kulturno-umjetničkog programa, stigao u crkvenu portu, gdje se pridru-žio brojnim gostima i zvanicama na svečanom ručku.