AKTUELIZOVANO PITANJE GRADNJE DRUGOG BLOKA TE Stanić: Nema ništa od tog posla, to je bila prazna priča pred izbore!

    8 godina pre 115 pregleda Izvor: dan.co.me

Češka eksportna banka informisala predstavnike Elektroprivrede (EPCG) i Škoda Prahe da ima probleme u pronalaženju finansijskih sredstava za gradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

Predsjednik Pokreta za Pljevlja Novica Stanić kaže da već pet godina traju pregovori za gradnju drugog bloka TE i da je ovo prazna priča.

Oni su samo intezivirani pred izbore. To samo još jednom potvrđuje da su podgoričke političke magle mnogo opasnije od ovih naših pljevaljskih atmosferskih. Ovdje se radi o političkoj igri. Finansijska konstrukcija ni tada nije bila napravljena, ni glavni projekat nije bio urađen, a sve je najavljivano kao gotova stvar. Tvrdim da je riječ o jednoj šupljoj predizbornoj priči – kaže on.

Prema njegovim riječima, izgradnja drugog bloka ne garantuje smanjenje zagađenosti vazduha u tom gradu jer niko čvrsto nije obećao toplifikaciju.

Više puta sam u crnogorskom parlamentu tražio da istog dana počne gradnja drugog bloka i toplifikacija i da istog dana, ko god bude predsjednik vlade, presiječe i jednu i drugu vrpcu. Od toga neće biti ništa, već će se samo nastaviti pohara Pljevalja – tvrdi Stanić.

Škoda Praha izabrana je prošle godine za graditelja drugog bloka TE u Pljevljima, koji se ponudila da izgradi za 338,5 miliona eura. Prvobitna ponuda kasnije je u pregovorima, koji su trajali do jula ove godine, korigovana na konačnih 324,5 miliona, uključujući i 9,9 miliona eura koliko je tražila češka kompanija za dodatne radove. Gradnja drugog bloka TE bila je glavni kamen spoticanja u pregovorima Vlade i italijanske kompanije A2A o daljem upravljanju EPCG.

Crnogorska strana insistirala je na izgradnji drugog bloka kako zbog energetske nezavisnosti, tako i zbog poboljšanja sigurnosti snabdijevanja potrošača.

Iz Vlade su više puta saopštavali jasnu namjeru da istraju na realizaciji ovog projekta, za koju će EPCG izdvojiti do 30 odsto sredstava koje imaju na računu. Proceduru za izgradnju drugog bloka Vlada je počela sredinom 2013. kada je na adrese 13 referentnih kompanija poslala pozivno pismo za dostavljanje ponuda. Odazvalo se devet, među kojima i češka Škoda Praha. Kredit Češke eksportne banke, kojim je bilo planirano obezbjeđivanje dvije trećine potrebnih sredstava, trebalo je da se otplaćuje 12 godina i da ima tri godine grejs perioda.