PLJEVALJSKI LOVCI OD MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE DOBILI ZADATAK Obavezni da ustrijele 45 lisica

    8 godina pre 173 pregleda Izvor: dan.co.me

Za taj posao lovci su i subotu dobili kao lovni dan, ministarstvo za svaku ustrijeljenu lisicu plaća 15 eura, a od 2. oktobra ustrijeljeno je sedam

Pljevaljski lovci su od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u čijem se sektoru nalazi i lovno područje, dobili nalog da ustrijele 45 lisica, kako bi se ispitalo prisustvo zaraznih bo-lesti kod ovih životinja, a pritom se i ograničio njihov broj. Za taj dio posla lovci su dobili i subotu kao lovni dan, a za svaku ustrijeljenu liscu ministarstvo plaća 15 eura.

– Pljevaljsko lovište je puno divljači. Subotom se love lisica i druge štetočine, dok nedjeljom mogu loviti divlje svinje i drugu divljač. Svaka ustrijeljena lisica predaje se u veterinarsku ambulantu „Savić” nakon čega se vrše analize i utvrđuje da li su oboljele od neke zarazne bolesti. Na taj način se utrđuje da li su i koliko prisutne zarazne bolesti na području pljevaljskog lovišta. Subota će prestati da bude lovni dan čim se ispuni kvota od 45 ustrijeljenih lisica. Za svaku ustrijeljenu lisicu ministarstvo je opredijelilo po 15 eura, što znači da će se svakom lov-cu koji donese ustrijeljenu lisicu u veterinarsku ambulantu „Savić” platiti 15 eura – pojašnjava predsjednik lovačkog društva „Pljevlja” Slavko Kovačević.

Saznali smo da su od 2. oktobra, od kada je počela lovna sezona, ustrijeljene dvije divlje svinje, a lovci su ustrijelili sedam lisica.

– Sa prvim snijegom uvećaće se i broj ustrijeljenih životinja, jer je bez snijega jako teško loviti. Ono što ohrabruje jeste činjenica da su na više lokacija primijećena krda divljih svinja, a posebno je zanimljiv slučaj od prošle nedjelje kada je krdo od oko trideset svinja naišlo preko magistralnog puta Pljevlja – Đurđevića Tara izazvavši bukvalno zastoj u saobraćaju – kaže Kovačević i ističe da su kontrole i sve jači obračun sa krivolovcima uvećali broj divljači u lovištima.

Ipak ne treba zaboraviti da se broj divljači uvećava i zbog naglog smanjenja seoskog stanovništva. Mnoga sela na području opštine Pljevlja su pusta i pravi su raj za divljač.