PRAŠINA S DEPONIJE U RUDARSKOM NASELJU GRADAC OKOVALA ZAVIČAJ MINISTRA PROSVJETE Boškoviću ne smeta što se djeca guše

    8 godina pre 117 pregleda Izvor: dan.co.me

Ministru, naravno, ne smeta ni to što u vrijeme sušnih mjeseci vjetar s deponije podiže prašinu i zasipa obližnju devetorazrednu školu

Da radova na sanaciji deponije jalovine rude olova i cinka u rudarskom naselju Gradac neće biti, jasno je i po tome što tamo nema nikakvih aktivnosti. Iz NVO „Breznica“ poručuju da su uzaludna bila obećanja brojnih funkcionera Vlade Crne Gore. Stanovnicima Gradca je uzaludno i što je u njihovom naselju rođen i sadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković, koji se je-dino pojavljuje u vrijeme predizborne kampanje. Ministru, naravno, ne smeta ni to što u vrijeme sušnih mjeseci vjetar s deponije podiže prašinu i zasipa obližnju devetorazrednu školu.

-Dato je toliko obećanja da se prosto ne zna koliko je staro obećanje da će deponija jalovine biti sanirana. Obećanje iz 2008. godine od tadašnjeg resornog ministra Predraga Nenenezića da će radovi početi 2009. godine, jer je navodno sva projektna dokumentacija spremna, izgledalo je najozbiljnije. Nažalost, ni poslije osam godina nema nikakvih promjena, kaže izvršni di-rektor „Breznice“ Milorad Mitrović i objašnjava da na pomolu nije ni početak radova na rekonstrukciji deponije. Mitrović navodi da je najgore što o deponiji niko ne vodi računa, jer se ona više ne koristi. Tako u toku sušnih dana nema vodenog ogledala koje sprečava podizanje veoma opasne prašine, a kada su padavine obilnije, jalovina se sliva u rijeku Ćehotinu.

-Za deponiju u Gradcu je 2014. godine obezbijeđen kredit od Svjetske banke od gotovo pet miliona eura. Radovi je trebalo da počnu prošle godine, a nijesu počeli, niti će početi ove godi-ne. Znači, opet pucanj u prazno, kaže Mitrović i objašnjava da su na najvećem gubitku mještani Gradca, koji se ljeti guše u prašini koja dolazi s deponije. On navodi da o zdravlju stanovni-ka niko ne vodi računa i da su mještani prepušteni da se snalazi kako znaju i umiju.

-O svo jim zemljacima ne vodi računa ni ministar Predrag Bošković, čija je jedina briga kako će se domoći ministarske fotelje. Dok prelazi iz fotelje u fotelju, zemljaci mu ne padaju na pa-met. Naravno, i svi drugi Pljevljaci koji su imali priliku da sjede u Vladi isto su se ponašali, kaže Mitrović i upozorava da je deponija u Gradcu sve kritičnija. Deponija u Gradcu je nastala krajem pedesetih godina prošlog vijeka. Na njoj se odlagala jalovina rude sve do 2000. godine dok je Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena“ koristio flotaciono postrojenje u Gradcu. Nakon definitivnog zatvaranja rudnika, o deponiji niko ne vodi računa.