U 10:19 ČASOVA NOVI JAK ZEMLJOTRES ALI OVAJ PUT U HERCEGOVINI IZMEĐU MOSTARA I NEVESINJA

    5 godina pre 1346 pregleda Izvor: PV Informer

U 10:19 časova novo podrhtavanje tla na Balkanskom poluostrvu.Ovaj put epicentar jačeg zemljotresa magnitude 5.4 Rihtera u Bosni i Hercegovini 17 kilometara od Mostara i 11 kilometara od Nevesinja na dubini od 10 kilometara.  

Na pojedinim, istina starijim stambenim zgradama u Mostaru, došlo je do pucanja zidova, a ponegdje su i prozori iskočili iz okvira.

U Blagaju, južno od Mostara, došlo je do obrušavanja kamenja na ulice.

Kolika je bila uznemirenost građana, govore informacije iz pojedinih osnovnih škola u kojima je nastava odmah nakon zemljotresa prekinuta.

– Nismo smjeli djecu, a i nastavno osoblje, izlagati riziku, a i brojni roditelji su u panici došli po djecu – kazala nam je jedna nastavnica.

Prema prvim informacijama, u Nevesinju je bilo manje štete na građevinskim objektima. Oštećena je zgrada opštine, gimnazije, kao muzičke škole. Prekinuta je i nastava nakon zemljotresa koji je u 10:19 sati pogodio ovu opštinu.Sa starih kuća otpadali su dimnjaci i djelovi fasada.

Novi zemljotres se kao i predhodni u Albaniji osjetio na cijelom području Crne Gore.

Očito je da su potresi zahvatili veoma veliko područje jer se kod prvog jačeg zemljotresa u Albaniji posle dva minuta osjetio veoma jak zemljotres i u Turskoj  u 3 sata i iznosio je 6.8 Rihtera.

“Možemo reći da je zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio uvod u aktivaciju seizmogene zone”, rekla je načelnica Centra za seizmologiju Jadranka Mihaljević .

 Poslije ovako jakog zemljotresa može se očekivati velika serija zemljotresa”, rekla je Mihaljević”.