Razoran zemljotres u Albaniji – Osjetio se i u čitavoj Crnoj Gori

    5 godina pre 2089 pregleda Izvor: PV Informer

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je dana 26. novembra 2019. godine, u 3 časa i 54 minuta registrovao razoran zemljotres sa epicentrom na 12 km jugoistočno od DRACA (Albanija). Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 6.1 jedinicu Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VIII-IX stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 12 km.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati velike materijalne štete u epicentralnom području.

Položaj epicentra ovog zemljotresa sa izoseistama (zonama istog intenziteta) za slučaj čvrste stijene u podlozi, prikazan je na karti.

Satelitski snimak regiona epicentra se može vidjeti na ovoj Internet adresi (Google Maps).

Datum zemljotresa: 26. novembar 2019. godine
Vrijeme: 3 časa i 54 minuta
Rihterova magnituda ML = 6.1
Epicentralni intenzitet: VIII-IX stepeni MCS skale
Dubina hipocentra: 12 km
Geografske (WGS) koordinate epicentra: 41.263N, 19.581E
Položaj epicentra: na 12 km jugoistočno od DRACA (Albanija)

Snažnom zemljotresu u Albaniji prethodilo je nekoliko slabijih potresa između 2,8 i četiri stepena po Rihterovoj skali.

Naime, kako je objavljeno na sajtu Zavoda za seizmologiju, prvi potres jačine 3,4 stepena bio je oko 22 sata, sljedeći jačine 4 stepena oko 2:50h.

Treći potres jačine 2,8 desio se pola sata kasnije (oko 3.22h), dok je najjači uslijedio u 3:56. Posljednji potres zabilježen je ispred pet časova i bio je jačine 3,7 stepeni po Rihteru.

Čitaoci Portala PV Informer javljaju da se zemljotres osjetio u Ulcinju,Budvi, Podgorici,Pljevljima,Bijelom Polju Sarajevu i južnom dijelu Srbije.

Albanski mediji prenose da je epicentar bio na devet kilometara od Drača, u moru… Magnituda zemljotresa iznosila je 6,4 stepeni po Rihteru. Ljudi su u panici istrčavali na ulice.

Prvi amaterski snimci pokazuju veliku materijalnu štetu u epicentralnom području.