Opšti prosperitet: Crna Gora najviše napredovala

    5 godina pre 621 pregleda Izvor: RTCG

Crna Gora je među zemljama Zapadnog Balkana najbolje rangirana po pitanju napretka u opštem prosperitetu, pokazuje istraživanje Instituta Legatum iz Londona.

Zemlje Zapadnog Balkana u posljednjih 10 godina, ostvarile su napredak u opštem prosperitetu, ali uglavnom zaostaju po pitanju napretka u ličnim slobodama, društvenoj koheziji i životnoj sredini, pokazuje godišnji Indeks prosperiteta londonskog instituta.

Crna Gora koja je na 50. mjestu je napredovala, jer je prošle godine bila na 51, a prije 10. godina na 52. Po pojedinačnim kriterijumima najbolje je plasirana po pitanju Sigurnosti i bezbjednosti (46), Investicionog okruženja (49) i Upravljanja (50). Po kriterijumu Ličnih sloboda je na 55. mjestu, Društvenog kapitala na 73, Ekonomskom kvalitetu na 80, Zdravlja na 91, a Prirodnog okruženja na 105. mjestu.

Na toj ljestvici slijedi Srbija na 52. mjestu, Sjeverna Makedonija na 54, Albanija na 65 i BiH na 70. mjestu. Kosovo je, prema navodima Instituta Legatum, među zemljama koje nijesu uključene u Indeks prosperiteta zbog nedovoljnog pristupa podacima.

Kao i većinom u istočnoj Evropi i zemlje Zapadnog Balkana su u Indeksu prosperiteta lošije rangirane po pitanju ličnih sloboda, društvenog kapitala i prirodne okoline. Društveni kapital mjeri koliko je neko društvo kohezivno u smislu povjerenja, poštovanja i pomaganja među njegovim članovima, kao i u odnosu prema institucionalnim strukturama.

Albanija i Srbija su među zemljama koje su imala najveća poboljšanja u posljednjih pet godina. U posljednjih pet godina, Srbija se pomjerila za 13 mjesta na listi, a Albanija za osam.

U proteklih 10 godine sve istočnoevropske zemlje su, prema Institutu Legatum, zabilježile poboljšanje pristupa tržištu i tržišne infrastrukture, kao i u uslovima življenja. Takođe, društveni kapital, koji je generalno bio slab u istočnoj Evropi, poboljšao se u 17 od 23 država regiona, pri čemu je BiH imala najveće poboljšanje.

S druge strane, lične slobode u istočnoj Evropi su pogoršane više nego u bilo kom regionu, sa samo osam od 23 zemlje koje su imale poboljšanje od 2009. Mađarska je zabilježila najveće pogoršanje od svih zemlja, značajano smanjujući slobode okupljanja, udruživanja i govora.

Prvih deset zemalja po Indeksu prosperiteta su Danska, Norveška, Švajcarska, Švedska, Finska, Holandija, Novi Zeland, Njemačka, Luksemburg i Island. Te zemlje su bile u vrhu i prije 10 godina, mada je u međuvremenu Velika Britanija ušla u prvih 10, ali i ispala.

Posljednjih 10 u svijetu su Sudan, Burundi, Eritreja, Somalija, Demokratska Republika Kongo, Avganistan, Čad, Centralno Afrička Republika, Jemen i Južni Sudan.

Prema Institutu Legatum koji za sebe navodi da je posvećen iskorenjivanju siromaštva i ostvarivanju prosperiteta jačanjem otvorene ekonomije, inkluzivnih društava i osnaživanjem ljudi, od 167 zemalja obuhvaćenih indeksom, 148 država – u kojima živi 88 odsto svjetske populacije – imalo je napredak u prosperitetu od 2009. godine.

Lične slobode su se pogoršane u posljednjoj deceniji u svim regionima osim u zapadnoj Evropi i Latinskoj Americi. Kvalitet upravljanja je pao, s najgorim pogoršanjima u podsaharskoj Africi, na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi.

Ljudi su tolerantniji prema drugim društvenim grupama, posebno prema LGBT zajednici, pri čemu stanovnici 111 zemalja pokazuju veću toleranciju nego prije jedne decenije, ukazuje izvještaj Instituta Legatum. Međutim, sloboda govora, okupljanja i udruživanja je ograničenija širom svijeta u proteklih 10 godina, sa pogoršanjem u 122 zemlje.

SAD je jedna od 19 zemalja u kojima je došlo do pogoršanja u prosperitetu od 2009, prije svega, usljed opadanja mentalnog i fizičkog zdravlja, kao i povećanja gojaznosti stanovništva.

Kina je za osam pozicija bolja u odnosu na 2009, usljed poboljšanja uslova za preduzetništvo i uslova življenja. Procenat onih koji žive u apsolutnom siromaštvu je, ističe se u izvještaju, dramatično smanjen sa 19 odsto stanovništva u 2009. na manje od jedan odsto ove godine. Na lošu poziciju Kine utiče i to što je 159. mjestu po ličnim slobodama i 147. mjestu po prirodnom okruženju.