NA DANAŠNJI DAN: Prije 10 godina PREMINUO patrijarh Pavle

    5 godina pre 806 pregleda Izvor: Kolektiv

Na današnji dan, 14. novembra, prije tačno deset godina, ovaj svijet je napustio patrijarh srpski Pavle – poglavar Srpske pravoslavne crkve novijeg doba.

Povodom desetogodišnjice smrti Božjeg čovjka Pavla, još za života smatranog živim svetiteljem, danas će u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u njegovom rodnom mjestu – slavonskom selu Kućanci – biti služena sveta arhijerejska liturgija, koju će predvoditi patrijarh srpski Irinej, sa episkopom pakračko-slavonskim Jovanom (Ćulibrkom) i drugim arhijerejima Srpske crkve. Sjećanju na 44. srpskog patrijarha biće posvećena i Svečana akademija koja će večeras biti održana u obližnjoj Slatini.

Programom molitvenog obeležavanja desetogodišnjice Pavlove smrti predviđeno je i osvećenje hrama posvećenog svetim apostolima u Kućancima, koji je miniran 1991. godine. Na deceniju od njegove smrti biće afirmisana ideja, iza koje stoji blagoslov vladike Jovana, o obnovi kuće na imanju Stojčevića. Postojeće zdanje biće pretvoreno u muzej posvećen patrijarhu Pavlu. Plan je da na imanju nikne njegova zadužbina – crkvica sa konakom za prijem djece iz cijelog svijeta. Ovaj kompleks biće podignut u stilu stare prizrenske gradnje, pa se nezvanično već i naziva “Mali Prizren”.

Vjernici SPC danas će se sjetiti trenutka kada je 15. novembra 2009. godine prestalo da kuca veliko i tiho monaško srce patrijarha Pavla.

OREOL I ZA ŽIVOTA

NEBROJENE su priče i legende o skromnosti patrijarha Pavla, njegovom tihom načinu života, monaškoj smernosti i praštanju. U SPC podsećaju na njegovu iskrenu posvećenost molitvi, liturgiji i reči Božijoj, koju je celog života i u najtežim uslovima pronosio. Sve ovo osnova je za mnoge inicijative da bi Sabor SPC patrijarha Pavla trebalo da pribroji Diptihu svetih – proglasi ga za svetitelja.

– Oreol iznad glave Pavle je nosio i za života – navedeno je u jednoj inicijativi koja je stigla na adresu Patrijaršije u Beogradu.