Uskoro raspisivanje tendera za izgradnju skijališta Mijajlovica

    8 godina pre 270 pregleda Izvor: pvportal.me

Blliži se zima, a Pljevlja su jedan od malobrojnih gradova na sjeveru Crne Gore koji nema svoje uređeno skijalište sa ski liftom. Od 1985. do 1995. godine, na Kosanici (1356 m/nv) je funkcionisao ski-lift dužine 515m, ali sa manjkavostima kao što je južna strana (snijeg brzo okopni, naročito kada duva južni vjetar), kao i velika udaljenost skijališta od grada.

Kako nam dolazi zima i poznate pljevaljske magle, već razmišljamo kako povemeno izaći iz kotline i udahnuti svjež planinski zrak. U cilju informisanja građana ponovo smo učinili ovu temu aktuelnom i dobili ohrabrujuće odgovore u lokalnoj Upravi.

Zona novog, planiranog skijališta se nalazi 8 km od grada, u blizini putnog pravcu Pljevlja-Prijepolje, u mjestu Mijajlovica, koja je nekada služila kao skijaški vojni poligon, a i u vrijeme austrougarske kao poznato skijalište. Skijalište bi pružilo sadržaje na samo 10 min vožnje od centra grada na visini od skoro 1300m. Upravo novo planirano skijalište je zamišljeno kao mala gradska žičara za rekreaciju građana.

Kako smo ranije izvještavali o uslovima na terenu, podsjetićemo da je visina snijega u zimskom periodu 2015. godine bila je od 30 do 60 cm. Ukupna dužina staze je 485m, plus 25m za dolaznu stanicu. Nagib ski staze je 16,5 %. Polazna stanica vučnice je na 1200 mnv, a dolazna stanica na 1280 mnv-visinska razlika je 80 m. Pristupni put je u vrlo dobrom stanju, postoji i prostor koji bi se uz male korekcije koristio za parkiranje.

U razgovoru sa Eminom Salihović, menadžerkom opštine, saznali smo da su do sad snimljene geodetske podloge, urađeno Idejno rješenje i Projektni zadatak, Elaborat uslovne parcelacije i izdati Urbanističko-tehnički uslovi. Sledeći korak je raspisivanje tendera za projektovanje i izmještanje stare žičare sa Kosanice tj. stubova, kotača sa njihovim držačima (preko kojih prelazi vučna sajla), elektromotora i slično, koji su po rječima stručnjaka iz te oblasti, u vrlo dobrom stanju. Uz to, Salihović naglašava da se sa demontažom stare žice, montažom na novi teren i kao i remontom postojećih mašinskih i ektro dijelova postiže ušteda i do 60% u odnosu na nabavku polovne žičare.

U blizini grada, sa malim ulaganjem privući ćemo veliki broj djece, omladine i odraslih Pljevljaka koji vole zimu i zimske sportove, poručuju iz gradske uprave.

Ovaj sadržaj može, pored skijanja, pružiti izlazak na čist vazduh, sunce, šetnju, boravak na planini, odmor i druženje, školu skijanja, školske zimske sportske igre.

U lokalnoj Upravi smo vrlo pažljivo razmatrali sve opcije i tražili optimalno rješenje. Oko nabavke jednog tabača snijega vrijedilo bi razgovarati sa donatorima, ambasadama ili privrednim subjektima. Period jeseni i zime ćemo iskoristiti za kompletiranje potrebne dokumentacije, a kako tenderske procedure ponekad znaju biti spore, mislim da smo krenuli na vrijeme sa realizacijom najbitnijih koraka da bi cijeli projekat u narednoj godini zaživio u punom kapacitetu, zaključila je Emina Salihović, menadžerka opštine.