Bečić: Rekonstrukcija Vlade jedini put, URA da se izjasni

    3 godine pre 350 pregleda Izvor: pobjeda.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da je rekonstrukcija Vlade jedini put, navodeći da poslanici Građanskog pokreta URA treba da se izjasne o tom pitanju. 

– Svaki poslanik je bitan, bez nijednog od 41 se ne može otvoriti parlamentarna većina. Imate neke političke subjekte, kao što su Demokrate i neke druge kolege, koje nijednom za ovih godinu dana nijesu bili dio problema, i nijesu ucjenjivali i uslovljavali, nego su se kretali ka nekom kursu pozitive i koji vodi ka stabilizaciji parlamentarne većine – rekao je Bečić, dodajući da su, sve mimo rekonstrukcije Vlade, iznevjerena očekivanja građana Crne Gore.

On je, u emisiji Argumenti, istakao da svi očekuju stabilizaciju parlamentarne većine, te da će i nakon eventualne rekonstrukcije, Vlada poštovati sporazum, koji je prethodio njenom izglasavanju.

Bečić vjeruje i da će uskoro biti nastavljeni razgovori između predstavnika stranaka vlasti i premijera.

– Jedan je jedini put, a to je rekonstrucija Vlade, sve drugo, ulaženje u neke druge aranžmane, značilo bi izdaju izborne volje građana Crne Gore – kazao je Bečić i dodao kako se nada da će brzo narednih dana početi dijalog premijera i predstavnika parlamentarne većine.

Balans, ne doprinos polarizaciji

Bečić je kazao da je pokazana dobra volja, sklonost ka racionalnim i razumnim rješenjima, te da je Demokratski front (DF) odustao od rušenja Vlada, a premijer izrazio spremnost da se uđe u proces rekonstrukcije.

On je naveo da nikada neće davati doprinos prepucavanjima i polarizaciji društva.

– Moja uloga je da budem neka vrsta balansa i da spustim lopticu, a ne da doprinosim polarizaciji – poručio je Bečić.

Na pitanje da li je imao primjedbe na rad Vlade, osim po pitanju obimnosti nekih ministarstva, Bečić je odgovorio da jeste, ali je istakao, kako je rekao, zavidne rezultate izvršne vlasti.

Bečić je uvjeren da će narednih dana doći do dijaloga predstavnika Vlade i pojedinih ministarstava.

– Vjerujem da će se ti razgovori nastaviti u narednim danima i da će se otvoriti sva pitanja koja su potreba i analiza dosadašnjeg rada Vlade i pojedinih ministarstva. Ima prostora da svi budu zadovoljni iz tog procesa i dođemo do modela da osnažimo Vladu i radimo u punom kapacitetu – mišljenja je Bečić.

O raspodjeli ministarskih funkcija čuo iz medija

Predsjednik Skupštine tvrdi i da je o raspodjeli ministarskih funkcija čuo samo iz medija, dodajući da će to biti predmet predstojećeg dijaloga.

– Komuniciramo, ali nismo razgovarali o tim pitanjima koja treba da budu predmet dogovora predsjednika Vlade i parlamentarne većine. Nema rekonstrukcije Vlade, u formalno prravnom smislu, bez predsjednika Vlade. On treba da predloži Skupštini svako kadrovsko rješenje – rekao je Bečić.

Tvrdi da Crna Gora ima lepezu kavlitetnih kadrova.

– Nijesmo zaljubljeni niti u jednu poziciju, da jesmo, drugačije bismo postupali posljednjih godinu dana – naglasio je Bečić.

On tvrdi da sa njim niko nije razgovarao o mjestima potpredsjednika Vlade. Smatra da bi bilo dobro da Vlada ima tri potpredsjednika i da oni imaju i resorna zaduženja.

– Sada kada je, između premijera i dva najveća parlamentarna subjekta, postignuta saglasnost o načelnom konceptu, imamo kritiku, onda pomislim, neću da vjerujem, da je nekome bio cilj da Demokratski front krene u rušenje 42. Vlade i premijera, pa da se krene u neku novu političku realnost, gdje bi možda i mjesto premijera bilo na stolu – naveo je Bečić.

On je poručio da manjine treba da budu dio Vlade.

– Vidjećemo šta će biti odluka manjinskih partija. Za nas isključivo dolazi u obzir poštovanje izborne volje građana, osnaživanje vladajuće strukture sa manjinskim partijama i izbori 2024. godine – naglasio je Bečić.

„Sporazum sveto pismo“

Na pitanje ako političari  iz DF-a budu ministri u rekonstruisanoj Vladi, da li će ta činjenica na neki način uticati na usporavanje evroatlantskog puta, Bečić se pozvao na sporazum potpisan prilikom formiranja vlasti.

– Sporazum koji smo potpisali je sveto pismo, on je za nas osnova i mi ga u potpunosti poštujemo. Svaki dogovor koji bude napravljen biće na bazi tog sporazuma koji podrazumijeva evropski i evtoatlanstki put Crne Gore. Oko toga nema nikakve dileme – naveo je Bečić.

Na pitanje što građani mogu očekivati ako se rekonstruše Vlada, Bečić je rekao da bi to bio put u veću efikasnost i operativnost minsitarstava.

– To će Vladu učiniti još funkcionalnijom. Građani mogu očekivati bolje rezultate u sferi finansijske, ekonomske i socijalne politike, kao i u borbi protiv kriminala – smatra Bečić.

Bečić je rekao da Crna Gora ima najjaču socijalnu politiku u istoriji.

Istinski nezavisan TS

Na pitanje kad će biti kompletiran Tužilački savjet, Bečić je rekao da daju doprinos da to bude što efikasniji proces.

– Spremni smo da budemo maksimalno efikasni da to bude istinski nezavisan Tužilački savjet. Nama treba da Tužilaštvo i TS nezavisno vodi bitku protiv korupcije – rekao je Bečić.

„EU na našem primjeru treba da pokaže da li politika proširenja živi u praksi“

Komentarišući mišljenje četiri diplomate da EU više ne može garantovati buduće članstvo u EU za šest zemalja Zapadnog Balkana, Bečić je rekao da na svakom koraku Crna Gora ima afirmaciju i podršku procesu proširenja. Očekuje da se da impuls Zapadnom Balkanu da proces prošitenja živi.

– Doći će vrijeme kada će sve to biti na praktičnom testu. Crna Gora ima rekordnu podršku tom putu i upravo na našem primjeru EU treba da pokaže da li politika proširenja živi u praksi. Crna Gora bi bila dobar primjer i motivacija drugima kada bi bila prva sljedeća članica EU – naveo je Bečić.

Bečić je kazao da su postignuti zavidni rezultati u radu parlamenta u posljednjih godinu dana. Trenutna situacija sa Vladom usložnjava, kako kaže, i poziciju predsjednika Skupštine.

– Mnogo posla je pred nama i vjerujem da će stabilizacija političkih pitanja usloviti da vrlo brzo pitanja, poput zakona o lustraciji i porijeklu imovine, dođu na dnevni red jer je to u interesu svakog građanina Crne Gore – zaključio je Bečić.