Patrijarh Porfirije: Do kraja svijeta će se mitropoliti SPC ustoličavati u Cetinjskom manastiru

    3 godine pre 377 pregleda Izvor: dan.co.me

Patrijarh srpski Porfirije poručio je u Beranama da svako ko je Vasojević pripada srpskom narodu, pa neka misli ko god hoće. Naglasio je i da će se do kraja svijeta mitropoliti crnogorsko-primorski ustoličavati u Cetinjskom manastiru.

On je večeras oko 17 sati stigao u Đurđeve stupove uoči ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija i nakon večernje službe poručio da svako ko govori da crkva ima političke težnje obmanjuju narod.

 – Naši srodnici i braća koji ne misle kao mi su zavedeni i zato ću ponoviti: duh litija je pokazao naš stav. Kritikovali su me što u Podgorici nisam pomenuo crnogorski narod. Neka misli ko šta hoće i neka se deklariše kako hoće, ali ko je Vasojević on pripada srpskom narodu – jasan je patrijarh.

Kako je dodao, to ne znači da mi ne prihvatamo one koji se deklarišu kao Crnogorci.

 – Litije koje su u Beranama počele pokazale su da je živ Bog među nama.Vasojevići imaju nemjerljiv udio u srpstvu, to je najveće srpsko pleme. Mnogi su mislili da su Boga izagnali sa ovih prostora. Prethodne godine se pokazalo da je u ovom narodu pokazao Bog a naročito u Beranama. Ovdje su počele litije, a Bog je živ jer  vam je živa vjera iako je za mnoge bila sablazan i ludost. Vjerom se ne bojimo ničega, ni smrti. Velika mi je radost što smo se baš ovdje sabrali oko ove divne i drevne zadužbine Nemanjića – naglasio je on.

Kazao je i da je neko htio da im zabrani ulaz u sopstvenu kuću, u Cetinjski manastir.

– Ovo je htio da proglasi neko kao nasilje, a htio je da nam zabrani u našu kuću. Nemamo ništa protiv, ali je podvala da nam zabrane u našu kuću i predstavi crkvu kao izvor zla. Kada proglasite nekoga da je zao, dajete pravo svakome ko hoće, da zamjenom teza tog eliminiše. Vrlo brzo će se pokazati ko je laž, a ko istina, Istina je Hristos koji je bio i u Cetinjskom manastiru – dodao je patrijarh.

Dodao je da će do svršetka svijeta Cetinjski manastir biti mjesto za ustoličenje mitropolita crnogorskog-primorskog SPC.

– Mi smo ustoličili mitropolita kako valja i trebuje. Vi ste nepristajanjem na nasilje spasili obraz onima koji su posegli za nasiljem. Nadam se da su mnogi među njima prepoznali ljubav i da su među nama i da će biti tu ujutru kada ćemo u tron budimljanske eparhije uvesti brata Metodija – kazao je Patrijarh.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da je ova episkopija ostala vjerna Hristu Bogu u najtežim vremenima i komunističkom bezbožju.

 – Ovaj božji i blagosloveni narod dočekuje patrijarha i širi srca i ruke da ga zagrli sinodskom ljubavlju i odanošću. Došli ste, vaša svetosti, da date novi zamah obnovi ove episkopije. Veliko vam hvala na trudu i ljubavi. Prvo treba da se izmirimo s Bogom pa sa savješću pa jedni sa drugima. Da prevaziđemo podjele i raskole  i da prepoznamo jedni druge kao braću u Hristu- poručio je mitropolit.