Koronavirus u Srbiji: Brojke rastu, ljekari tvrde da će uskoro biti 10.000 zaraženih dnevno

    3 godine pre 365 pregleda Izvor: RTS

U posljednja 24 sata u Srbiji je testiran 22.631 uzorak, a koronavirus je potvrđen kod 5.831 osobe.

Borbu sa kovidom izgubile su još 23 osobe. Od početka epidemije od posljedica zaraze u Srbiji je umrlo 7.468 ljudi.‬

Na bolničkom liječenju su 2.234 osobe, a na respiratorima 129 pacijenata.

Zamjenik direktora Kliničkog centra Niš prof. dr Radmilo Janković kaže za RTS da očekuje i više od 10.000 novozaraženih dnevno jer je, dodaje, pokrenuta spirala eskponencijalnog rasta koju je teško zaustaviti.

„Sada već sve dolazi na naplatu, ovaj intenzitet ovakve naplate više niko ne može da predvidi. Pojavile su se na društvenim mrežama strašne slike, noćas  je u Kruševcu bilo 14 prijema, saniteti koji čekaju iz svih gradova, tamo više nema mesta, ima 430 pacijenata, mora da se ostavi 40 mesta za najteže pacijente“, rekao je Janković.

Navodi da će KC Niš, nakon pet mjeseci, ponovo ući u kovid sistem, već od petka.

„Već imamo 18 pacijenta na Infektivnoj, verovatno već u petak otvaramo jedan sprat Kliničkog centra“, napomenuo je zamjenik direktora KC Niš.

Situacija sa 277 novozaraženih je strašna, kaže Janković dodajući da će taj broj u Nišu ići i daleko iznad 300.

„Sad ne može da se uradi ništa, ovu spiralu ćemo teško zaustaviti, ovo je eksponencijalni rast koji niko ne može da predvidi“, rekao je Janković i istakao da smatra da će broj novozaraženih premašivati i 10.000 dnevno.

Podsjeća da je u martu, kada je rastao broj novozaraženih, bio veliki pritisak na tamošnji Krizni štab da se uvedu drastične mjere i trebalo je 10 dana da te mjere daju efekata.

„Pa vi sad računajte“, dodao je Janković.

Naglasio je i da nije sve u zabranama.

„Ljudi moraju da se urazume, ja juče nisam bio na roditeljskom sastanku kod sinova, jer smatram da je bilo nepotrebno i neodgovorno zgurati 30 odraslih osoba od kojih bar jedna neće nositi masku da dokaže da je u pravu“, rekao je zamjenik direktora KC Niš.