„Ekstremi planiraju radikalizaciju na Cetinju“

    3 godine pre 387 pregleda Izvor: rtcg.me

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da ni novinarima, ni građanima ne može garantovati apsolutnu sigurnost na Cetinju, ali da će dati sve od sebe da 5. septembra sve protekne mirno. On je dodao da u MUP-u imaju saznanja da postoje ekstremi sa obje strane koji planiraju radikalizaciju na Cetinju.

Sekulović je to kazao na radnom doručku sa novinarima u Vili Gorica.

„Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da obezbijedimo sigurnost, ali u apsolutnom smislu 100% ne možemo da garantujemo“, kazao je Sekulović.

Na pitanje da li može da se zabrani ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju kazao je da svako ima svoja ovašćenja.

„Nevažno je naše lično ubjeđenje, obaveza je da se garantuje sloboda vjeroispovijesti“, kazao je Sekulović.

Sekulović je saopštio da je skup za 3. septembar prijavljen, a za 5. septembar nije, ali da očekuje da ako se desi spontano okupljanje ono protekne mirno.

On je dodao da se bezbjedonosne procjene se rade ne iz dana u dan već iz sata u sat. Generalno, kako je istakao, bezbjednosna procjena nije povoljna.

„Postavlja se pitanja da li je do te mjere nepovolja da se zabrani ili ćemo uraditi drugo, da dozvolimo građanima da koriste svoje ustavno pravo“, kazao je ministar i poručio da će policija dati sve od sebe kako bi obezbijedila građanima da iskažu svoje uvjerenje i dodao da i mediji i svi drugi akteri na društveno-političkoj sceni mogu da olakšaju ili otežaju.

„Crna Gora je stvorena na Cetinju, ne smijemo da dozvolimo da ova sadašnja Crna Gora umre na Cetinju. Teba da se naučimo da živimo sa svojim različitostima da otvorimo demokratsku debati“, rekao je Sekulović.

Istakao je da zabrane mogu da budu kratkoročno rješenje, ali da je to gušenje sloboda.

„Operativnim radom došli smo do saznanja da postoje ekstremi sa obje strane i da planiraju radikalizaciju“, istakao je Sekulović.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je da su i 3. i 4. septembra u organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve prijavljeni muzički skupovi.

Dodao je da za 5. nije prijavljen skup, ali da očekuje da ukoliko se ljudi i tog dana „spontano okupe“ da „brane najveće vrijednosti“ onda očekuje da oni budu mirni.

Brđanin je kazao da skup na Cetinju održan 22. avgusta niko nije prijavio i da je policija imala mogućnost da izda naređenje da se prekine skup, ali da su razmišljali o posljedicama.

Odgovarajući na pitanja novinara Brđanin je kazao i da su istog dana kada je kontrolisan kombi u kom su bile majce sa likom Sv. Petra imali više sličnih akcija, ali, kako je kazao, samo je ta izazvala pozornost.

Državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić kazao je da će policija na Cetinju biti garant bezbjednosti svih građana, bez obzira kojoj crkvi ili partiji pripadaju i dodao da svi političari koji 5. septembra dođu nepozvani na Cetinje, nebitno na kom skupu budu, snose posebnu odgovornost.

Brđanin je kazao da će, ukoliko predsjednik najavi odlazak na Cetinje, preduzeti mjere da sačuvaju njegovu bezbjednost, kao i svih štićenih ličnosti.

Ministar Sekulović je kazao da je crnogorska policija juče učestvovala u još jednoj velikoj globalnoj akciji u kojoj je zaplijenjena velika količina droge da je tom prilikom uhapšeno nekoliko osoba zbog šverca na međunarodnom nivou te da su sarađivali sa američkom Deom.

Sekulović je rekao da je kranja adresa banana utovarenih u Ekvadoru bila firma „San Francisko“ d.o.o. čiji magacin je u Mojanovićima.

Brđanin je rekao da posjeduju obavještajne podatke čijih je 1.400 kilograma kokaina.