Ministarstvo: Svaki građanin ima pravo da bira koje će pismo da koristi

    3 godine pre 441 pregleda Izvor: RTCG

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore (MPNKS) kazali su da svaki građanin ima pravo da bira koje će pismo da koristi.

Oni su to kazali kako su kazali, reagujući na medijske spekulacije u kojima se Ministarka Vesna Bratić pominje u kontekstu zloupotrebe i prebrojavanja djece pred predstojeći popis. To. kažu, žele da odlučno demantuju.

„Ovim putem želimo da ukažemo da MPNKS preduzima sve što je potrebno i neophodno da naš obrazovni sistem odgovori na sve izazove koji se nalaze pred nama, posebno u vrijeme nestabilnih epidemioloških prilika u kojima se našao čitav svijet“, navode iz ministartsva.

Roditelje đaka, kako su kazali, smatraju ravnopravnim partnerima u želji da djeca izrastu u zdrave ljude.

„Postojanje tvrdnji navodne grupe roditelja iz jedne nikšićke škole, da su od ‘prosvjetnih vlasti’ dobili zahtjev da se djeca izjasne na kom pismu žele da im budu napisana svjedočanstva i izvještaji je informacija koju zbog nedostatka konkretnih podataka jedini možemo shvatiti kao zlonamjeran i bezuspješan pokušaj urušavanja zajedničkog rada roditelja, nastavnika i Ministarstva, prosvjete, nauke, kulture i sporta”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da sama činjenica da se pred sam početak školske godine od strane medija plasira neka “informacija” o izdavanju svjedočanstava ukazuje na nemoć autora ove ideje. Napominju da su ćirilično i latinično pismo izjednačeni, da je Crna Gora zemlja slobodnog izbora, poštovanja prava svih građana.

„Svaki građanin ima pravo da bira koje će pismo da koristi i to nije novina u našoj Crnoj Gori, posebno kad se uzme u obzir da godinama unazad građani mogu da biraju da li će im lična dokumenta biti izdata na ćirilici ili latinici“, dodaje se u saopštenju.

“Poručuju da nas,kako su kazali, služenje neistinama, poluistinama, podmetanjima neće učiniti boljim ljudima.

„A a što je još gore, ni naša djeca neće izrasti u bolje ljude. Na ovaj način, a posebno uskraćivanjem prava da se slobodno bira između ćirilice i latinice, koje pravo je Ustavom Crne Gore zagarantovano, duboko se zalazi u pitanje identiteta, tradicije i vjere, i duboko se dotiče intima, odnosno ličnost svakog gradjanina“, kazali su.

Ministarstvo poziva sve subjekte društva da ne koriste za loše ciljeve ni djecu, ni roditelje, ni nastavnike, ni škole, ni vrtiće.

“Legitimno je iznositi stavove, ali samo i isključivo kao svoje. Ovo je vlada nacionalnog jedinstva, nove evropske Crne Gore, koja zasigurno nece ulaziti u lična prava i intimu svojih gradjana, koja teži pomirenju, boljem standardu i evropskoj budućnosti”, zaključuje se u saopštenju MPNKS.