U manastiru Ostrog održan pomen za stradale u „Oluji“: Nećemo da kunemo i svetimo se, ali pamtimo

    3 godine pre 420 pregleda Izvor: DAN

U Gornjem Manastiru Ostrog danas je služen pomen za srpske žrtve ubijene prije 26 godina u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“.

Pomen je organizovao Srpski nacionalni savjet Crne Gore, uz blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Pomen je služio protojerej-stavrofor Darko Pejić, koji je u besjedi, između ostalog, istakao da je riječ o jednom od najvećih zločina koji se desio u Evropi u 20. vijeku.

– Nećemo da kunemo i svetimo se, nego da pamtimo, sjećamo se i opominjemo – poručio je Pejić.

O. Pejić, foto: facebook

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović rekao je da srpski narod ma gdje bio, bole rane svoga roda, te poručio da je mnogo važno njegovati duh zajedništva Srba.

– Mi ne želimo da se odvajamo od naših sunarodnika u Srbiji i regionu. Želimo da budemo isto, da Crna Gora ostane kao i do sada država srpskog naroda, te da se sa našom braćom borimo za jedinstvo Srba – dodao je on.

On je istakao da će Srpski nacionalni savjet Crne Gore nastaviti da „održava plamen srpstva na ovim prostorima“.

– Nećemo dozvoliti da se taj duh zajedništva srpskog naroda ugasi na ovim prostorima, prije svega u Crnoj Gori iako su tako željeli neki koji su do sada vodili ovu državu, ali pokazao se ogroman potencijal i sloga srpskog naroda – poručio je Vuksanović.

image
foto: DAN

Vuksanović je poručio da će Srpski nacionalni savjet nastaviti da odaje pomen stradalim sunarodnicima.

U akciji „Oluja“ u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, a njih 1.877 je poginulo i nestalo, od kojih je 65 odsto civila.