Vojinović: Od 1. maja na graničnim prelazima registrovan ulazak više od 2 i po miliona putnika

    3 godine pre 471 pregleda Izvor: vijesti.me

Od 1.maja do danas, na graničnim prelazima registrovan je ulazak 2.569.372 putnika i izlazak 2.307.785 putnika, odnosno 351.785 putnika više je ušlo u Crnu Goru nego što je izašlo, što ukazuje da bi turistička sezona trebala biti uspješna, naveo je Slavko Vojinović, iz sektora granične policije.

On je kazao da je svako povećanje broja turista „ohrabrujući podatak za nas“.

Vojinović je naveo da je na graničnim prelazima prema Republici Srbiji Dobrakovo, Dračenovac i Ranče trenutno najveći promet.

„Dobrakovo 780.000, Dračenovac 460.000 putnika, Ranče 280 000 ukupno 1 520 000 putnika, granični prelaz prema Republici Albanji, Sukobin i Božaj sa prometom od 1. 236 000 putnika, Debeli Brijeg granični prelaz prema Republici Hrvatskoj preko 400 000 putnika, granični prelaz prema Bosni I Hercegovini: Sitnica,435 000 i Vraćenovići oko 200 000 putnika“, kazao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, u cilju smanjenja gužvi na ostalim graničnim prelazima, donešena je Odluka o prekategorizaciji graničnog prelaza za pogranični saobraćaj Krstac, na putnom pravcu Nikšić- Gacko za međunarodni putnički saobraćaj od 15.juna do 1.oktobra 2021.godine.

Faktor koji najviše dovodi do stvaranja većih kolona i dužih čekanja na drumskim graničnim prelazima, Vojinović ističe neadekvatnu saobraćajnu infrastrukturu na području graničnog prelaza kao i malo područje pojedinih graničnih prelaza ili nedovoljnu veličinu saobraćajnica koje vode od/do graničnih prelaza.

Vojinović je kazao da što se tiče graničnih provjera, one obuhvataju standardne provjere lica, stvari i saobraćajnih sredstava, kontrolu putnih isprava,provjere u evidencijama – bazama podataka, provjere ispunjenost uslova za prelazak državne granice, provjere svrhe putovanja i drugo.

Dodaje da je poseban faktor, koji utiče na brzinu vršenja graničnih provjera „kontrola mjera u cilju suzbijanja širenja pandemije COVID-19“.

„Suočeni sa navedenim problemima pokrenuti su projekti za proširenje I izgradnju novih graničnih prelaza I inicijative za otvaranje zajedničkih graničnih prelaza sa susjednim zemljama“, kazao je Vojinović.