Vozaču Hitne pomoći i medicinskoj sestri pao pacijent sa ležaja, udario u beton i preminuo

    3 godine pre 1086 pregleda Izvor: antenam.net

Trebalo je to da bude samo još jedan rutinski zadatak. Vozač i medicinska sestra vraćali su pacijenta s dijalize u Dom za starije u Jelenju u Hrvatskoj. Muškarca su s ležajem izvukli iz vozila. Na nagnutoj površini vozač ga je pridržavao jednom rukom, a sestra ležaj uopšte nije držala, pa se, zajedno s pacijentom, u jednom trenutku prevrnuo i udario u beton.

Drugo jutro od posljedica udarca čovjek je preminuo. U Ministarstvu su za slučaj saznali tek nakon upita RTL-ove Potrage koja i donosi cijelu priču.

Novinarka te emisije Danka Derifaj otkrila je i da je vozač iz ove priče čovjek o kojem je već dva puta radila priloge. Jer je, uprkos presudi za seksualno zlostavljanje koleginice – sačuvao radno mjesto.

Sve se dogodilo pred ulazom u Dom za starije u Jelenju. Bilo je to prije tačno mjesec dana, u 18:50. Tim saniteta Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, vozač i medicinska sestra, vraćajući pacijenta s terapije, učinili su kobnu grešku. Zajedno s ležajem prevrnuo im se i pacijent, udario glavom u beton i od posljedica sljedeći dan preminuo.

„Pacijent je obrađen prema protokolu o traumi glave. CT mozga je pokazao sublateralno i manje subduralno krvarenje lijevo temporalno parijatalno i moguće manje kontuzijsko žarište lijevo temporalno“, kaže specijalizantkinja na Hitnom prijemu KBC-a Rijeka-lokacija Sušak Tea Juranić, a na pitanje što je to ustvari i je li tome uzrok udarac, odgovara: „Da, tome je uzrok udarac, znači da je bilo krvarenje unutar lobanje.“

Doktorica koja je primila povrijeđenog 66-godišnjeg pacijenta Borisa Breca, koji je ubrzo preminuo, potvrdila je da je uzrok njegove smrti udarac u glavu.