U Gračanici protest u znak podrške Ristu Jovanoviću

    3 godine pre 364 pregleda Izvor: Portal Dan

U Gračanici je danas održan protest mještana ove opštine protiv odluke prištinskih pravosudnih organa da produže pritvor Podgoričaninu Ristu Jovanoviću, koji je priveden na Gazimestanu zbog navodnog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: „S vjerom u Boga do slobode“, „Nije kriv“, „Zaklinjem se Bogom i u svoju ćerku da nisam kriv“ i „Pravda za Rista“.

Okupljeni građani šetali su od Doma kulture do spomenika Milošu Obiliću.

image

Policija je obezbjeđivala protest, a incidenata nije bilo.

Branilac Rista Jovanovića, advokatica Jovana Filipović navodi da se Jovanović ne tereti zbog situacije koja je dovela do hapšenja, kada je prigovorio policiji na zahtjev da se izvrši pretres monahinje.

Kako navodi, Jovanović se tereti za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, sa dokaznim video snimkom na kojem se ne može čuti ta tvrdnja Tužilaštva.

– U optužnici se samo pominje da je navodno uzvikivao pogrdne nazive, ali u dokaznom materiju u koji smo imali uvid nema toga za šta se tereti. Snimak koji je priložen traje minut i nema toga što stoji u optužnici – navodi Filipovićeva.

Zahtjevi okupenih građana su da se Jovanović oslobodi, a ukoliko se to ne dogodi oni će nastaviti sa mirnim izražavanjem protesta.

– Na odluku o produžavanju pritvora uložili smo žalbu, na koju smo trebali da dobijemo odgovor danas, ali pošto je vikend sačekaćemo par dana. Nijednim materijalnim dokazom, niti izjavom svjedoka nije potvrđeno ono što se navodi u optužnici, već o paušalnim navodima tužilaštva – navodi Filipovićeva.