Iz Fonda zdravstva i Montefarma potvrdili: Svim ustanovama prijeti nestašica lijekova

    3 godine pre 389 pregleda Izvor: Portal Dan

Zdravstvena apotekarska ustanova Montefarm se već mjesecima zbog neusvajanja državnog budzeta suočava sa problemom nabavke ljekova i medicinske opreme putem tendera usled čega ne mogu da planiraju adekvatne zalihe, a građani ostaju bez terapija. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje portalu “Dan” su saopštili da je svaki novi dan bez budzeta dodatni problem jer sve ustanove čekaju na raspisivanje tendera. Građani su upozorili da u apotekama poslednjih sedmica nema terapija za dijabetes, kardiovaskularna oboljenja i bolesti želuca. Iz Udruženja roditelja djeca sa dijabetesom Beta su upozorili da stalno dobijaju žalbe da u apotekama nema trakica i lamnceta za mjerenja nivoa šećera u krvi, a dešava se da nema ni insulina. Iz Udruženja ističu da se apotekama dopremaju male količine tih terapija i sredstava, pa veći dio sedmice nijesu dostupne.

– Javnost je već mjesecima upozoravana o otežanom snabdijevanju, kako svih javnih zdravstvenih ustanova, tako i naših apoteka usled jednomjesečnog budzetskog finansiranja, što je kao posledicu imalo nemogućnost raspisivanja godišnjeg tendera i planiranje zaliha. Naročito je teško obezbijediti terapije za tzv. rijetka oboljenja gdje kutija jednog lijeka košta i po nekoliko hiljada eura. UACG Montefarm redovno isporučuje trakice, lancete i aparate za mjerenje nivoa glukoze, oralne antidijabetike kao i insuline. Apoteke Montefarmaa u svim opštinama dobijaju kontinuiranu isporuku pomenutih medikamenta shodno broju pacijenata kao i aparate sa pratećim dodacima. Ako pojedine apoteke u određenom trenutku nemaju dovoljnu količinu svih vrsta insulina, antidijabetika u tabletama ili navedenih trakica, prvom narednom isporukom zalihe se dopunjavaju, nerijetko i vanredno. Uprkos svim izazovima, neraspisivanju godišnjeg tendera kao i u prethodnom periodu kada je broj hospitalizovanih pacijenata oboljelih od kovida-19 u Crnoj Gori dostigao rekordan nivo, Montefarm je uspio da održi redovno snabdijevanje zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, timskom radu i posvećenosti svih zaposlenih – ističu iz Montefarma.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić istakao je da zdravstveni sistem funkcioniše kao i ostale potrošačke jedinice, s obzirom na mjesečno privremeno finansiranje, kojim raspolažu dvanaestinom godišnjeg budzeta.

– Potrebno je hitno usvajanje budzeta, svaki novi dan bez kompletnih sredstava je dodatni problem, posebno za zdravstveni sistem. Svi subjekti u zdravstvenom sistemu čekaju na raspisivanje tendera za ljekove i medicinsku opremu, koja je već pri kraju i ne smije se dozvoliti da zbog nedostatka svega ovoga ugrozimo funkcionisanje zdravstvenih ustanova i zdravlje pacijenata. Obavio sam razgovor sa gospodinom Vladimirom Jokovićem predsjednikom Odbora za ekonomiju, budzet i finansije, koji je iskazao zabrinutost. On je kazao da će čim se steknu tehnički uslovi zakazati sjednicu za srijedu 9. jun, kako bi se razmatrali amandmani i stvorili uslovi za brzo razmatranje budzeta i izglasavanje na plenumu, gdje će Socijalistička narodna partija podržati budzet, kako bi se što prije krenulo u njegovu realizaciju i prevazilaženje nastalih problema – kazao je Šćekić.