Elektroprivreda Medojeviću: Teško je odgovoriti na ovakav koncept pisma

    3 godine pre 413 pregleda Izvor: cdm.me

Nakon što je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao da je svako ulaganje u TE Pljevlja isplativo na svega nekoliko godina, te da 30 godina nema budućnosti ni za jednu elektranu na ugalj u Evropi, reagovali su iz Elektroprivrede Crne Gore. Oni su istakli da bi zaustavljanje rada TE Pljevlja bio veliki problem za državu, te da uvozom struje najznačajnija preduzeća u Crnoj Gori bi prestala da rade ili bi bila preduzeta. Dodatno navode da bi to označavalo bankrot.

Reagovanje Elektroprivrede Crne Gore prenosimo integralno.

Poštovani gospodine Medojeviću,

Kao i prije više od mjesec odgovorili smo Vam na Vaše otvoreno pismo i taj odgovor su prenijeli mnogi mediji. Smatrali smo da smo Vam pojasnili važnost rada TE “Pljevlja” i otklonili vaše sumnje i nedoumice, a izbjegli dodatne nejasnoće u javnosti.

Sada, nakon mjesec, ponovo moramo da Vam ponovimo i pojasnimo, no ovoga puta sa dilemom.

Naime, u prvom dijelu novog otvorenog pisma tražite gašenje i nefunkcionisanje termoelektrane, ali ne nudite bilo kakvu alternative. Na kraju istog pisma navodite da će obustavljanje rada TE “Pljevlja” biti veliki problem za Crnu Goru, integracija u EU odgođena i da će doći do bankrota.

Zaista je teško odgovoriti na ovakav koncept pisma, ali moramo ponoviti činjenice kako bi izbjegli konfuziju kod građana.

Poznato je i Vama i javnosti da je novom rukovodstvu EPCG ostavljena TE “Pljevlja” sa hipotekom gašenja i upitnim poslovanjem u narednom periodu zbog nepoštovanja ranije preuzetih obaveza evropskog i domaćeg zakonodavstva. Upravo se zbog te situacije intenzivno pregovara, a očekujemo i pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa Energetskom zajednicom i da će nakon redovnog godišnjeg remonta TE „Pljevlja“ biti u pogonu .

Očito niste shvatili analizu EPCG koju su prenijeli mediji prije nekoliko dana. Niko nije saopštio, to lako možete provjeriti, da neko planira da zaustavi TE na godinu ili 18 mjeseci dok, kako kažete, čekamo odluku EEZ. U analizi koju ste pročitali navodimo dva scenarija šta bi se dešavalo da TE “Pljevlja” ne radi godinu ili 18 mjeseci i to vam ponavljamo:

Prvi scenario – da TE “Pljevlja” ne radi u periodu jun 2021. – jun 2022. godine.

Ukupna cijena električne energija, koju bi trebalo kupiti po trenutnim cijenama na HUDEX berzi, iznosila bi 109,4 miliona eura. U tom periodu iznos dodatnih fiksnih troškova i odliv novca za TE “Pljevlja”, iako ne proizvodi električnu energiju, iznosio bi oko 46 miliona eura.

Drugi scenario – da TE “Pljevlja” ne radi u periodu jun 2021 – decembar 2022. godine.

Ukupna cijena električna energija, koju bi trebalo kupiti u pomenutom periodu, po trenutnim cijenama na HUDEX berzi vrijedila bi 160,1 miliona eura uz iznos fiksnih troškova za termoletranu koja ne radi od oko 73.7 miliona eura.

Takodje, poslaniče Medojeviću, pogrešno čitate izvještaje sa referentne berze u Mađarskoj.

Naime, u vašem novom pismu koristite podatke HUPX umjesto HUDEX. Da Vam pojasnimo HUPX berza, koju navodite, daje izvještaje u kojima se kalkuliše sa ostvarenim cijenama na tržištu danas za sjutra. Dok HUDEX daje cijene po kojima se kupuju profili unaprijed – količine na sedmičnom, mjesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou. Teško je zamisliti da se količine energije potrebne da nadomjeste TE “Pljevlja” mogu kupovati danas za sjutra.

Primjera radi tokom 2019. godine ste za sljedeću 2020. godinu mogli kupiti energiju po cijeni u opsegu, od 52,95 €/MWh do 63,01 €/MWh. Dok je u realizaciji prosječna cijena na HUPX berzi (ponavljamo -danas za sjutra) za 2020. godinu bila 39 €/MWh.

Ukratko, poslije bitke svi smo generali, ali teško je bilo tokom 2019. godine znati da će pandemija COVID 19, tokom 2020., tako uticati na ekonomiju svijeta i da će cijene na tržištu drastično padati tokom nekih perioda godine. Dakle, u ovom momentu niko ne može da garantuje, kada se završi 2022. godina, kolika će biti prosječna ostvarena cijena na HUPX berzi – 50 eura/MWh ili 150 eura/MWh.

Ako Vi znate recite nam ali bi u tom slučaju “ugasili” berzu.

Stoga da ponovimo, proizvodeći nekad i više od 50 odsto električne energije u Crnoj Gori, TE „Pljevlja“ predstavlja temelj i oslonac našeg energetskog sistema. Zato je i veoma važna realizacija projekta ekološke rekonstrukcije Bloka I. Projekat je vrijedan preko 54 miliona eura čijom realizacijom će se obezbijediti nesmetan rad termo bloka u narednom periodu. U međuvremenu, novo rukovodstvo EPCG će provjeriti cjelokupan tenderski postupak oko ekološke rekonstrukcije i sam ugovor, uz detaljnu analizu stručne komisije. O rezultatima preispitivanja kako tehničkih tako i pravnih segmenata ugovora, javnost će biti blagovremeno i transparentno informisana.

U međuvremenu, država će sa energetskim sektorom tražiti, kao i mnoge zemlje regiona i EU, modalitete pravedne trazicije i u tom kontekstu definisati godine prestanka rada TE „Pljevlja“ tzv. ”phase-out”. To će naravno biti predmet kako energetskih, tako i socio-ekonomskih analiza, uz uključenost svih relevantnih faktora u društvu kako bi pažljivo sproveli proces pravedne tranzcije, a posebno vodeći računa o zaposlenima, termoenergetskom kompleksu i aspektu socijalne pravde na način kako se to radi i u drugim evropskim zemljama.

Na kraju gospodine Medojeviću, ovo pismo završavamo kao i Vi, Vašim riječima, a Vi, kao poslanik, imate mogućnost da se u parlamentu borite upravo za ovo što ste naveli…

….kažete da je obustavljanje rada TE Pljevlja veliki problem za Crnu Goru. Taj problem je mnogo veći od vaše računice. Budemo li postali zavisni od uvoza električne energije, najznačajnija preduzeća u ovoj zemlji će ili prestati da rade ili biti preuzeta od stranog interesa. Naša integracija u Evropsku uniju će biti odložena u nedogled. Kreditni rejting će opasti i kamata na naše kredite će još porasti. Nema govora da se servisiranje inostranih dugova uredno nastavi u takvoj situaciji. To je, prosto rečeno, bankrot….