Novak Đoković otkrio: Želja mi je da odigram MEČ u svakoj DRŽAVI bivše Jugoslavije

    3 godine pre 379 pregleda Izvor: kolektiv.me

Srpski teniser i najbolji igrač svijeta istakao je jednu od svojih želja.

Novak Đoković spreman je za nastup na drugom  Serbia open turniru koji se održava u Beogradu od 23. do 29. maja, tačno nedjelju dana pred Rolan Garos.

On je istakao da mu je važno da Beograd i Srbija imaju što više turnira, kako ATP tako i fjučersa na kojima bi mladi teniseri mogli a napreduju.

– Veliko je zadovoljstvo igrati ovdje u svom gradu pred Rolan Garos. Ovaj drugi turnir je došao iznenada, upravo poslije pomjeranja Garosa za nedjelju dana kasnije. Uspjeh nacije u tenisu zavisi od turnira koje igrači igraju u zemlji.

– Trudimo se da organizujemo osim ATP turnira i dosta fjučersa za muškarce i žene da mogu da igraju tokom cijele godine i to je pravi put za nas. Jer što više turnira igrate u svojoj zemlji, manji su troškovi za roditelje i bolje je za mlade igrače da napreduju jer znaju podlogu i atmosferu. Ako nemamo to, onda je teže za njih i moraju da biraju turnire i samim tim manje da igraju.

Uslijedilo je pitanje da li ima specijalne pripreme za Gren Slem.

– Radim specifični fitnes, nekako približniji meču. Nema dizanja tegova rada na snazi i ostalih stvari. Imam teniski trening, fitnes trening, što bi se reklo fino podešavanje za meč i za ono što je neophodno za igranje na visokom nivou. Trudim se da trening bude dinamičan – kaže Novak.

Na pitanje da li bi volio da se Gren Slemovi smanje na dva dobijena seta ili da se igra na tri kao do sada, as je rekao iskreno.

– Više volim da igram na 5 setova , osjećam se fit, imam više iskustva, stavlja me u bolju poziciju sa mlađim igračima. Ako su motivisani i ako igraju dobro na početku dva , tri seta, to može da bude problem za mene. Što je duži meč oni lakše padaju psihološki i može da se iskoristi sa moje strane za dobijanje meča. Ja bih uvijek izabrao na tri dobijena seta.

Jedno od pitanja je bilo o Akademiji Đoković.

– Razumijem šta igrači žele i šta im treba i zato mi je važno da se osjećaju dobro. Dali smo sve od sebe da dobiju sve uslove i da će doći sljedeće godine da osjete Beograd mnogo bolje, jer ove godine zbog restrikcija nismo mogli mnogo da se šetamo.

– Inače, mi smo u vazi razvoja akademije, vjerovatno ćemo je osnovati tokom zime. Ja imam multidisciplinarni pristup svemu i i želim da, sve što sam iskusio i osjetio tokom karijere, stavim u tu Akademiju. Imaćemo trenere za tenis, fitnes trenere, psihologe, fizioterapeute i sve što je potrebno za igrače. Čuli smo pozitivne misli igrača i ovo je prvi put da sam ove zime dvije nedjelje radio kao trener, a onda počeo da treniram za turnire. Tenis je moja ljubav i to želim da radim. To je zahtjevan projekat, ali isto i moja zaostavština koju želim da ostavim. Tu su Goran Ivanišević, Viktor Troicki, tu je moj fizio, moj fitnes trener. Razvijamo metodologiju rada.

Đoković se zatim osvrnuo i na svoja putovanja po raznim mjestima između turnira.

– Tek sam krenuo nisam dovoljno posjetio da bih mogao da dajem preporuke. Generalno, pozvao bih sve ljude da dođu u Srbiju, a sve naše ljude  koji žive ovde pozivam sve da odu u prirodu, jer je to naše najveće bogatstvo. Naše planine, jezera, pećine i rijeke. Ja sam odrastao na planini tako da mene planine najviše privlače. Izdvojio bih Rtanj kao omiljenu planinu za sada, pored Kopaonika. Pošto volim planinu i da planinarim, praktikovaću da to radim sad kad imam manje trunira. Volim da budem napolju, a Srbija ima mnogo lokacija. Definitivno Rtanj i Soko Banja su za preporuku, taj dio je prelijep.

Šta je ono što bi poželio za rođendan?

– U ovo vrijeme bih zdravlje poželio najviše, pored toga ljubav i mir. Ljubav prema sebi, Bogu prema bližnjima i poželio bih da više vremena kvalitetnog provedem sa najdražim ljudima u životu. Trudim se da uravnotežim život da izbalansiram vrijeme sa dragim ljudima.

– Od želja vezanih za tenis, volio bih da se dogodi Adria tur i da ponovo zaživi. Prošle godine smo smo doveli ljude u Zadar i Beograd i sama ta ideja je prirasla meni za srce, da se pomogne tenisu u regionu. Ta ideja je da ujedinjujemo ljude.

– Putujem po svijetu i sastajem se sa sportistima sa regiona i stalno pričamo kakva bismo sila bili da smo zajedno. Ne znam šta je moguće od toga u budućnosti, ali nešto što sam osmislio sa ljudima je taj Adria tur.

Želim da se ta ideja razvija, jer bi nastavila da radi na odnosima država. Žao mi je što u Makedoniji nisam otišao da odigram meč, Sarajevu, Banja Luci, Sloveniji, Crnoj Gori. Ne znam kako će se odvijati sve, ali ako bude prilike da to ostvarimo u budućnosti – poručio je Nole.