Vlada najavljuje 150.000 eura pomoći medijima

    3 godine pre 387 pregleda Izvor: pobjeda.me

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju kojom se najavljuje nova finansijska podrška medijima u pandemijskom periodu.

Prijedlog je da se za prvu grupu medija odvoji pomoć u iznosu od 150.000 eura i to: 120.000 eura za štampane medije i 30.000 eura za portale.

– Uviđajući važnost medija u aktuelnoj situaciji i potrebu da njihovo funkcionisanje ne bude ugroženo, potrebno je pored opštih mjera Vlade Crne Gore koje se odnose na likvidnost privrede, samim tim i na privredna društva koja su osnivači crnogorskih medija, shodno budžetskim mogućnostima, preduzeti dodatne mjere u cilju obezbjeđivanja održivosti medija. S akcentom na značaj medija u pristupu pouzdanim informacijama i distribucije istih građanima Crne Gore, Vlada Crne Gore će dodatnim mjerama koje se odnose na medije, obezbijediti njihovu održivost, te samim tim i podršku pluralnom informisanju javnosti u ovom izazovnom momentu za naše društvo u cjelini – stoji u informaciji Vlade.

U  informciji se ističe, da teškom vremenu pandemije virusa kovid-19, u Crnoj Gori gotovo svi mediji funkcionišu sa poteškoćama i neizvjesnim stepenom održivosti.

– Smanjenje obima oglašavanja, pad tiraža, kao i činjenica da su medijski radnici jedna od prepoznatih grupa koje su u povećanom riziku od potencijalne infekcije s obzirom na dnevnu interakciju i terenski rad, što podrazumijeva i povećan rizik medijskih kuća, čiji bi rad bio ugrožen u slučaju inficiranja zaposlenih, čine ključne izazove održivosti medija – stoji u ovom dokumentu.