Za hranu dnevno dovoljno 2,36 eura?

    3 godine pre 488 pregleda Izvor: vijesti.me

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za februar ove godine iznosila je 646,9 eura, pokazuju podaci Uprave za statistiku-Monstat.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 277,7 eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 369,2 eura.

To znači da, prema Monstatu, član četvoročlane porodice u Crnoj Gori na dnevnom nivou u februaru za hranu je potrošio 2,36 eura, a za neprehrambene proizvode (odjeća, obuća, gorivo, računi, prevoz…) i usluge još 3,29 eura.

Najveći dio potrošačke korpe odnosi se na mlijeko, sir i jaja – 72,50 eura, odnosno 64 centa dnevno po osobi, zatim na meso – 60,3 eura na mjesečnom nivou ili 53 centa dnevno po osobi, te na povrće – 46 eura, odnosno 41 cent po osobi na dnevnom nivou. Za bezalkoholna pića jedna osoba, prema Monstatu, prosječno dnevno potroši 12 centi.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u februaru, u odnosu na januar 2021. godine, zabilježila je rast od 0,6 odsto.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u februaru su u odnosu na januar, zabilježili rast od 1,1 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na januar 2021. godine, zabilježili rast od 0,3 odsto.

Iz Monstata su naveli da je vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).