Više državno tužilaštvo formiralo predmet protiv Vukšića

    4 godine pre 421 pregleda Izvor: pobjeda.me

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom novinskih tekstova vezanih za odavanje tajnih podataka na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu – odgovoreno je na pitanje da li je pokrenut izviđaj protiv vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića zbog iznošenja tajnih podataka.

Predmet se, kako je dodala državna tužiteljka i portparolka Lepa Medenica, nalazi u fazi izviđaja.

Vukšić će, prema našim saznanjima, biti saslušan.

On je u četvrtak prošle sedmice na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu u materijalima dostavljenim poslanicima otkrio imena, funkcije i djelokrug rada domaćih operativaca ANB-a i – kršeći zakon i protokole NATO – razotkrio identitet agenata CIA koji su boravili u Crnoj Gori.

Prema informacijama, u jednoj službenoj zabilješci sa sastanka u Agenciji za nacionalnu bezbjednost precizno su navedena imena crnogorskih operativaca koji su sarađivali sa zapadnim kolegama iz CIA u više operacija.

Osim navođenja imena, Vukšić je u informaciji dostavio i detaljne opise rada agenata ANB-a, kao i linije rada u različitim operacijama, dok se u čitavom izvještaju samo na jednom mjestu opisuje rad na razotkrivanju Stevana Simijanovića, čovjeka koji je falsifikovao diplomatski pasoš SAD.

– Obavještajni podaci koji pripaduju državi članici NATO-a ne smiju se ustupati poslanicima. U tim dokumentima otvorena su imena i prezimena operativaca. Sumnjam da je to urađeno namjerno. Vukšić je znao da se radi o tajnim podacima druge države i zato izvodim zaključak da je to uradio sa nekom vrstom namjere – kazao je Raško Konjević, član Odbora za bezbjednost i predsjednik SDP-a.

Inicijator parlamentarnog saslušanja Raško Konjević je, dvadesetak minuta od početka sjednice, kada se uvjerio u sadržaj službene zabilješke, tražio hitni prekid sjednice, zbog kompromitacije procedure ustupanja tajnih podataka.

Odavanjem tajnih podataka obavještajne agencije jedne države članice NATO-a, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić prekršio je zakon i napravio ozbiljan bezbjednosni propust zbog koga bi hitno trebao da podnese ostavku, ocijenio je Konjević.

Ono što se dešavalo kasnije, potvrđuje Konjevićevu tezu da se ništa nije dešavalo kao plod slučajnosti ili nespretnosti.

Premijer Zdravko Krivokapić je kazao da vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić nije otkrio tajne podatke članice NATO već interne informacije koje su u posjedu ANB. Kazao je i da su poslanici jednako dužni da brinu o tajnosti podataka.

Prema informacijama, službenu zabilješku, koja je poslanicima dostavljena na Odboru za bezbjednost i odbranu – sve sa imenima i prezimenima agenata ANB i CIA – uredno je potpisao Dejan Vukšić, iako je dan ranije, od stranih partnera iz jedne zapadne ambasade, bio jasno upozoren da se time krše procedure i standardi zaštite klasifikovanih podataka.

Više izvora potvrdilo je da je o opasnosti odliva klasifikovanih podataka na vrijeme bio informisan i premijer Krivokapić.

Ipak, odlučili su se da informacije o agentima CIA ,,ustupe“ poslanicima na uvid, iako domaći Zakon o zaštiti tajnosti podataka, u članu 26, precizira da samo predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine i predsjednik Vlade mogu imati pristup tajnim podacima drugih država.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da neće komentarisati obavještajna pitanja u Crnoj Gori, ali je ponovio da je Alijansa fokusirana na zaštitu klasifikovanih podataka i dokumenata.

Na pitanje da li li su interne stvari Crne Gore u koje se Alijansa ne miješa, kada iz obavještajnih struktura procure tajni podaci jedne zemlje članice Alijanse, Stolteneberg je rekao da Alijansa ima sistem provjere za zaštitu podataka.

Više poslanika opozicije je u petak optužilo vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića da je odao tajne podatke jedne zemlje članice NATO-a članovima skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost kojima je navodno dostavio i imena stranih i domaćih tajnih agenata i detalje tajnih operacija jedne strane službe.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je istog dana kazao da je Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka.