Bečić – Sobotka: Crna Gora u Austriji ima pouzdanog saveznika

    4 godine pre 311 pregleda Izvor: skupština.me

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić razgovarao je virtuelnim putem sa predsjednikom Nacionalnom savjeta Republike Austrije, Volfgangom Sobotkom.

Na sastanku koji je upriličen na ovaj način zbog pandemije koronavirusa, Bečić zahvalio je na kontinuiranoj posvećenosti Austrije bilateralnim odnosima i izrazio očekivanje da će uspješna saradnja biti nastavljena i tokom novog saziva Parlamenta. On je pozdravio afirmativne poruke Austrije u kontekstu politike proširenja i integracije Crne Gore u Evropsku uniju i naglasio da Crna Gora ostaje dosljedna svom spoljnopolitičkom opredjeljenju.

U prijateljskom razgovoru, Bečić upoznao je sagovornika sa brojnim aktuelnim političkim prilikama u našoj zemlji u kontekstu proteklih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na tranziciju vlasti i funkcionisanje kohabitacije. On je naglasio da funkcionalnost institucija sistema treba da bude iznad interesa bilo kog pojedinca, kao i da česte rasprave van teme u parlamentu skreću pažnju sa suštinskih problema. „Jedan nacionalizam podstiče drugi, a zajedno hrane korupciju“, naveo je predsjednik Skupštine.

Konstatujući da dva parlamenta imaju odličnu višegodišnju saradnju, predsjednik Sobotka je izrazio očekivanje da će parlamentarna bilaterala biti produbljena u predstojećem periodu. On je iskazao posebno interesovanje za aktuelna politička dešavanja i ocijenio da je Crna Gora na nedavnim izborima pokazala demokratsku zrelost, kao i da svi politički akteri u postojećoj kohabitaciji treba da kontinuirano sarađuju.

Sobotka je kazao da Crna Gora u Austriji ima saveznika, naglasivši da Evropska unija neće biti kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom razgovora, sagovornici su razmijenili mišljenja o bogatoj saradnji dva parlamenta, ukazavši na značaj projekta Demokratskih radionica „Barbara Pramer“, kao i na stručno usavršavanje Službe Skupštine u Parlamentu Austrije.

Sastanak je bio prilika da sagovornici upute uzajamne pozive za posjetu Crnoj Gori i Austriji, što je sa zadovoljstvom obostrano prihvaćeno, uz očekivanje da će se to desiti čim dozvole epidemiološku uslovi.