Sindikat MA pisao Vladi: Zaposleni u bezizlaznoj situaciji

    4 godine pre 372 pregleda Izvor: pobjeda.me

Zaposleni u Montenegro Erlajnsu posljednju platu su primili za septembar prošle godine a Vlada do danas nije odgovorila kakav će biti status radnika, saopšteno je iz Sindikalne organizacije MA.

Predsjednik Sindikata Marko Radulović tim povodom Vladi je uputio otvoreno pismo.

-Dok se preduzimaju aktivnosti u cilju osnivanja nove kompanije ,,ToMontenegro” do današnjeg dana nismo dobili ni jednu povratnu informaciju oko definisanja statusa zaposlenih u Montenegro Airlines-u, pa ovim putem dozvolite da u ime svih zaposlenih i u ime Sindikalne organizacije Montenegro Airlnesa, još jedanput ukažem na činjenicu da su posljednju platu zaposleni primili za septembar mjesec 2020. godine. Takođe, doprinosi za socijalno osiguranje zaposlenih nisu uplaćivani od septembra mjeseca 2017. godine pa na dalje- navodi Radulović.

U međuvremenu, kako je dodao, zaposlenim su prispjela sva dospjela potraživanja (neplaćeni računi, krediti, opomene pred utuženja, rješenja o izvršenju…), a sve jer su zaposleni iscrpili sva moguća finansijska sredstva, te su u krajnje bezizlaznoj situaciji.

-Posebno otežavajuća okolnost je činjenica da je u kompaniji usljed izbijanja korona virusa zaražen veliki broj zaposlenih, te da usljed nedostatka finansijskih sredstava zaposleni ne mogu da priušte adekvatno liječenje, te se sa pravom još jedanput postavlja pitanje nedostatka socijalne empatije prema zaposlenima. Pored gore navedenih razloga, zaposleni i dalje uredno dolaze na posao i obavljaju svoja radna zaduženja, shodno trenutnoj situaciji- poručuju iz MA.

Radulović dodaje kako zaposleni ni na koji način nijesu doprinijeli insolventnosti kompanije i obustavi komercijalnih letova koji su osnovna djelatnost , već su, kako kaže, krajnje profesionalno i odgovorno obavljali svoje poslove i radne zadatke.

-Shodno navedenom još jedanput želimo da ukažemo da minimalna mjesečna zarada u kompaniji iznosi 228 eura kao i da je većina plata zaposlenih na nivou prosječne mjesečne zarade na nivou države.

Imajući u vidu sve gore navedene okolnosti (izostanak redovnih primanja kao i svakodnevno funkcionisanje usljed pandemije izazvane corona virusom), možete i sami zaključiti da se zaposleni nalaze u krajnje bezizlaznoj situaciji, s toga još jednom apelujemo da se u što kraćem roku nađe adekvatno rješenje u cilju isplate zaostalih mjesečnih zarada zaposlenih i uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje- poručuju iz Sindikalne organizacije MA.