Stijović iznenađen lošim stanjem u Plantažama: Pozivam bivše ministre na sučeljavanje, formiraćemo novi menadžment

    4 godine pre 507 pregleda Izvor: cdm.me

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović  saopštio je danas da je iznenađen time koliko je stanje u kompaniji 13. jul Plantaže loše. Ta firma bankama za kredite duguje 23.755.000 eura, a zaposlenima i državi preko sedam miliona eura, saopštio je on na konferenciji za medije organizovanoj povodom stanja u toj kompaniji, koja je tražila pomoć od Vlade. Stijović je poručio da oni koji su doveli firmu u ovu situaciju neće pobjeći pravdi, najavio je novi menadžment i pozvao bivše ministre na sučeljavanje, koji bi kako kaže trebalo da objasne kako su Plantaže zapale u poslovne probleme.

“Lično sam se iznenadio koliko je loše stanje u Plantažama”, rekao je on i dodao da su Plantaže crnogorski nacionalni brend.

Stijović je naveoo da je 28. decembra tražio od menadžmenta da pripreme sve finansijske podatke, “za šta su mi rekli da im je potrebno mjesec.”

“Ono što je ozbiljan problem, je što su potrebna obrtna sredstva da bi mogli da pokrenu proizvodnju za ovu godinu. Taj rok je mjesec, mjesec i po dana, u kome mole državu da im pomogne”, saopštio je Stijović.

On tvrdi da je novac Plantaža trošen nenamjenski – za kupovinu stanova, otpremnina…

Kazao je da Vlada već pregovara sa nekim bankama o povoljnim kreditnim zaduženjima za pomoć kompaniji.

Prema njegovim riječima Ministarstva poljoprivrede i finasija ubrzano sa Agencijom za zaštitu konkurencije traže način da pomognu Plantažama.

On je rekao da je minimalna pomoć pet miliona eura da bi se održala likvidnost te državne firme.

“Ubrzano radimo da što prije riješimo problem koji je rezultat bahatog ponašanja. Imamo situaciju da naš ozbiljan gigant ne moze da funkcioniše”, tvrdi Stijović.

Istakao je da je olakšavajuća okolnost to što Plantaže do danas nijesu bile korisnici državne pomoći.

Stijović je najavio i smjenu odbora direktora i smanjenje njihovog broja sa 13 na pet.

Stijović se osvrnuo na ekonomsku diplomatiju. Saopštio je da je danas u posjeti kompaniji ambasador Rusije, i optužio bivšu vlast da je donosila pogrešne političke odluke čime je po njegovom mišljenju došlo do problema izvoza na rusko tržište.

“Danas je u Plantažama ambasador Rusije, da pokušamo da riješimo problem sa izvozom na to tržište. Problem je nastao zbog pogrešnih političkih odluka”, rekao je ministar.

On je naveo da je veliki problem 20 miliona litara zaliha koje se hitno moraju prodati, zato što se nemaju gdje držati.

Pozvao je bivše ministre da dođu na sučeljavanje i objasne građanima zašto su Plantaže dovedene u lošu situaciju.