Ministarstvo ekonomskog razvoja snažno i posvećeno radi na sprovođenju zaštite potrošača u Crnoj Gori

    4 godine pre 402 pregleda Izvor: GOV.ME

Obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača, 15. mart prilika je za podizanje globalne svijesti o zaštiti, pravima i potrebama svih potrošača, kao i borbi protiv zloupotreba i socijalnih nepravdi na tržištu.
U Crnoj Gori ova prava su zagarantovana i zaštićena Ustavom i zakonima kojima se uređuju prava pri kupovini i drugim oblicima prometa proizvoda na tržištu.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja snažno i posvećeno radi na sprovođenju zaštite potrošača u Crnoj Gori usvajajući nove regulative Evropske unije i transponujući pravne propise koji su obaveza u procesu integracija kao i spovodeći aktivnosti koje su planirane na nivou Ministarstva ekonomskog razvoja i Savjeta za zaštitu potrošača”, saopšteno je iz ovog resora.

Iz MEK napominju da je Crna Gora stvorila sve preduslove za zaštitu potrošača i ostvarivanje njihovih prava u skladu sa praksom i standardima EU. Pored usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, ojačani su i administrativni kapaciteti za sprovođenje brojnih zakona kojima se štite potrošači.
“U februaru 2020. godine, otpočela je primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača (,,Sl. list CGˮ, broj 67/19), na čijim osnovama su donijeti podzakonski akti, kojima je poboljšan položaj potrošača u oblasti kupovine roba i usluga van poslovnih prostorija i na daljinu (distanciona, online trgovina), a takođe je poboljšano stanje u oblasti vansudske zaštite potrošača. Međutim, nije dovoljan samo dobar zakonski osnov ukoliko se isti ne sprovodi na pravi način, a krajni korisnik, tj. potrošač nije u potpunosti upoznat sa svim pravima i obavezama”, ističu iz MEK.

mek

Na osnovu rezultata istraživanja, koje je sprovedeno na temu poznavanja prava potrošača u Crnoj Gori, Ministarstvo je kreiralo i pokrenulo aplikaciju ”Potrošač”, koja je namjenjena svim korisnicima pametnih uređaja preko IOS i Andorid platforme. Putem nje mogu, na brz i jednostavan način, da se informišu o svojim pravima kao i da prijave kršenje prava potrošača Upravi za inspekcijske poslove i Ministarstvu ekonomskog razvoja, Direkciji za zaštitu potrošača.

Potrošačka internacionala , povodom Svjetskog dana zaštite potrošača, priprema i vodi godišnje kampanje kojima se promovišu osnovna prava svih potrošača. Tema ovogodišnje potrošačke internacionale je borba protiv zagađenja plastikom.Podsjećamo, koncept prava potrošača prvi put je pomenut u istorijskoj poruci američkog predsjednika Džona F. Kenedija koji je na Kongresu 15. marta 1962. godine javno govorio o ovim pravima, a prvo obilježavanje bilo je, takođe 15. marta, 1983. godine kada je Generalna skupština UN-a usvojila smjernice za zaštitu potrošača i time su potrošačka prava podignuta na položaj međunarodnog priznanja i legitimiteta.

Izjavu načelnice Direkcije za zaštitu potrošača, gđe Jasne Vujović, povodom Svjetskog dana potrošača, možete pogledati na sledećem linku https://youtu.be/3pQw9tThv1s