exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
svijet

PV Informer | objavljeno: | izvor: Klix.ba
Broj pregleda članka: 257

U sarajevskim apotekama sve manje respiratornih maski, preporučuje se korištenje onih s filterima


U sarajevskim apotekama sve manje respiratornih maski, preporučuje se korištenje onih s filterima

Zbog velikog zagađenja zraka u Sarajevu građani sve više traže respiratorne maske kako bi se zaštitili od potencijalnih zdravstvenih problema. U Javnoj ustanovi Apoteke Sarajevo kazali su nam da na raspolaganju imaju manju količinu maski, a građanima preporučuju korištenje maski s filterima.

Iz Apoteka Sarajevo ističu da će u srijedu biti dostupna nova količina FFP 2 i FFP 3 respiratornih maski u svim poslovnim jedinicama po maloprodajnim cijenama.

"FFP 2 maska košta 1,20 KM, a FFP 3 maska 2,10 KM i cijene su mnogo povoljnije nego za ove koje trenutno imamo na raspolaganju", rekli su nam iz Apoteka Sarajevo.

Građanima preporučuju upravo korištenje Filtering Face Piece – FFP maski sa dva, odnosno tri filtera.

"Ove maske imaju sposobnost da filtriraju 94 posto ili 99 posto čvrstih i tekućih čestica koje se trenutno nalaze u zagađenom zraku", istakli su iz Apoteka Sarajevo.

Za razliku od hirurških maski, respiratorne su namijenjene višekratnim upotrebama, a karakterizira ih upravo visok stepen filtracije koji onemogućava štetnim česticama da dođu do respiratornih organa čovjeka. No, s obzirom na to da su nešto skuplje od hirurških, građani ih slabije kupuju. Međutim, alergolog Teufik Hadžiosmanović je jučer za Klix.ba kazao da se od zagađenog zraka nemoguće zaštititi i da je jedino rješenje odlazak na planine.

Prema aparatima Američke ambasade u BiH, u Sarajevu je u 15 sati izmjereno 316 AQI i Indeks kvaliteta zraka i dalje je okarakterisan kao opasan. Najveće zagađenje zraka danas ovi aparati su izmjerili u 12 sati kada je bilo 386 AQI.

Stručnjaci za kvalitet zraka ističu da dominira povišena koncentracija prašine (PM10 i PM2.5) te da stepen zagađenosti može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 445635


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja