exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
svijet

PV Informer | objavljeno: | izvor: klix.ba
Broj pregleda članka: 266

Požar je noćas zahvatio i dio džamije Al-Aqsa, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane


Požar je noćas zahvatio i dio džamije Al-Aqsa, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane

Sinoć dok je gorjela Notre Dame u Parizu, gorio je i dio Al-Aqsa džamije u Jerusalemu, trećeg najsvetijeg mjesta za muslimane. Izgorjela je jedna prostorija za klanjanje, a požar se nije proširio dalje.

Požar je izbio u čuvenom kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, baš u isto vrijeme kada je plamen razorio katedralu Notre Dame u Parizu. Snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju dim i vatru koje se vide iz krova molitvene sobe Marwani u kojoj Palestinci petkom obavljaju molitvu. 

Palestinska novinska agencija, navela je da je požar uspješno ugasila vatrogasna brigada Islamskog vakufa. 

Vijest o požaru na džamiji Al-Aqsa, trećem najsvetijem mjestu u islamu i središnjem dijelu arapsko-izraelskog sukoba, u velikoj je mjeri zasjenjena mnogo većim požarom koji je istovremeno zahvatio katedralu Notre Dame.

Palestinska novinska agencija izvijestila je da je Mahmoud Abbas izrazio duboko žaljenje zbog požara koji je izbio u katedrali Notre Dame u središtu francuske prijestolnice Pariz, koji je uzrokovao rušenje kule katedrale. 

"Predsjedništvo je potvrdilo svoju solidarnost i saosjećanje s našim prijateljima u Francuskoj zbog ovog incidenta", dodao je Abbas.

Marwani soba za molitvu nalazi se ispod jugoistočnog ugla Brda hrama, muslimanima poznata i kao Haram al-Sharif, na tom mjestu je sagrađena Kupola na stijeni, a nedaleko nje je džamija al-Aksa.

Azzam al-Khatib, generalni direktor Jeruzalemskog vakufa i Odjela za poslove džamije Al-Aqsa, rekao je jordanskoj televiziji Al-Mamlaka da je požar izbio u dvorištu te da je uzrok požara najvjerovatnije dječija igra u tom području.

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 435537


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja