exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
svijet

PV Informer | objavljeno: | izvor: Agencije
Broj pregleda članka: 97

Globalno zatopljenje otkriva poginule planinare na Everestu


Globalno zatopljenje otkriva poginule planinare na Everestu

Od prvog pokušaja uspona 'vrh svijeta' poginulo je gotovo 300 planinara, a dvije trećine tijela još je zarobljeno u snijegu i ledu.

Tijela poginulih planinara sve češće se otkrivaju na ledenjacima Mont Everesta, koji su se počeli otapati usljed globalnog zatopljenja, a to sve više zabrinjava organizatore ekspedicija, prenosi Hina.

Od prvog pokušaja uspona na Mt. Everest poginulo je gotovo 300 planinara, a dvije trećine tijela od ukupnog broja poginulih još je zarobljeno u snijegu i ledu.

Do sada se na najviši vrh na svijetu uspelo više od 4.800 planinara.

Najviše je tijela u proteklim danima pronađeno sa kineske strane planine, na sjeveru, a otkrivaju ih planinari koji su počeli s proljetnom sezonom penjanja.

I dalje zakopani u ledu

"Zbog globalnog zagrijavanja, ledeni pokrivač i ledenjaci otapaju se vrlo brzo, pa otkrivamo tijela koja su svih ovih godina bila zatrpana", kaže Ang Tshering, bivši predsjednik Nepalskog udruženja planinara.

Oni su ispod snježnog pokrivača uspjeli izvući tijela planinara koji su poginuli u proteklih nekoliko godina, no posmrtni ostaci osoba koje su živote izgubile davno ranije i dalje su zakopani u snijegu.

Članovi Udruženja organizatora ekspedicija Nepala - EOAN kažu kako briga o tijelima koja su "izašla na vidjelo" nakon otapanja ledenjaka za planinare nije jednostavan posao.

Podsjećaju na nepalski zakon u skladu s kojim se od vladinih agencija traži angažman na ovom poslu.

"Ovaj problem trebao bi biti prioritet i Vladi, i planinarskim udruženjima", smatra predsjednik EOAN-a Dambar Parajuli.

Nekoliko do sada provedenih istraživanja upućuje na to da se ledenjaci u području Mt. Everesta, kao i u većem dijelu Himalaja, otapaju i stanjuju velikom brzinom.

Vodene površine postale jezera

Istraživanje provedeno 2015. godine otkrilo je kako su se vodene površine koje su nastale na himalajskom glečeru Khumbu proširile te su se spojile u veća jezera, a planinari ih moraju preći da bi stigli do vrha, što nije jednostavno zbog ubrzanog otapanja.

Tako je nepalska vojska isušila jezero Imja podno Everesta 2016. godine, jer je nakon naglog otapanja ledenjaka visina otopljene vode dosegnula opasan nivo za naselja koja se nalaze na nižoj nadmorskoj visini, trekerske puteve i mostove.

"S vremena na vrijeme nailazimo na posmrtne ostatke stradalih planinara", kaže potpredsjednik Udruženja nepalskih planinarskih vodiča Tshering Pandey Bhote i dodaje da ih je "većina psihički spremna na to što bi ih moglo dočekati na putu".

Otkrivanje i spuštanje tijela iz visinskih logora može biti i skupo, i teško.

Spuštanje tijela i do 80.000 dolara

Stručnjaci tvrde da košta između 40.000 to 80.000 dolara.

"Jednom smo tijelo pronašli na visini od 8.700 metara, blizu samog vrha", kaže bivši predsjednik Udruženja planinarskih vodiča, šerpa Ang Tshering.

"To nam je do sada bio najveći izazov, jer je tijelo bilo u potpunosti zamrznuto i težilo je oko 150 kilograma."

Ako svijet ne poduzme ozbiljne poteze i ne uspije ograničiti zagrijavanje na 1,5 stepena do kraja stoljeća, 36 posto glečera će nestati.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 463297


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja