exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
politika

PV Informer | objavljeno: | izvor: Fos media
Broj pregleda članka: 72

Riješeno osam od 1142 slučaja – ima li fer izbora sa falsifikovanim potpisima birača?


Riješeno osam od 1142 slučaja – ima li fer izbora sa falsifikovanim potpisima birača?

Mnogi građani prošle godine, uoči predsjedničkih izbora, bili su iznenađeni kada su vidjeli da su “dali” potpis podrške nekom od predsjedničkih kandidata.

Ubrzo je, nakon što je Državna izborna komisija potvrdila nekoliko kandidatura za predsjedničke izbore, naknadnom provjerom utvrđeno da su potpisi podrške dijela građana zloupotrijebljeni ili falsifikovani.

Kako je saopšteno iz Osnovnog državnog tužilaštva, najveći broj predmeta još uvijek nije riješen.

“Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je povodom predsjedničkih izbora formiralo ukupno 1142 predmeta protiv NN lica zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave, u kojima je bilo osam odbačaja krivičnih prijava, dok se ostali postupci nalaze u fazi izviđaja”, saopštila je FOS-u portparolka ODT državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić.

I dok se posljednjih dana govori o nužnosti organizovanja “prvih fer i slobodnih izbora”, postavlja se pitanje može li se vjerovati partijama/kandidatima koje su osumnjičene da su falsifikovale potpise podrške “svojih” kandidata. Za koordinatora za razvoj u Centru za građansko obrazovanje Damira Nikočevića nema dileme, povjerenje u izborni sistem i izborne aktere je odavno u Crnoj Gori urušeno.

„Situacije kada se potpis bilo kog pojedinca, mimo njegove volje, nađe na listama podrške za bilo kog kandidata ili partiju, predstavljaju samo jedan od primjera zloupotrebe i ne doprinose potrebnoj revitalizaciji povjerenja. Nivoi odgovornosti su, naravno, različiti ali partije su suštinski odgovorne i za rad svojih aktivista. Kada se takve stvari dese teško je povjerovati ne samo toj političkoj partiji ili strukturi koja je koristila takva sredstva, nego bilo kojoj drugoj. Dakle, šteta je uvijek šira od uticaja na direktne aktere. U ovoj priči najvažniji jesu građani i građanke Crne Gore koji imaju apsolutno pravo na zaštitu ličnih podataka, ali i na uvažavanje autonomnosti političkog mišljenja i sa tim se niko ne smije igrati”, smatra Nikočević.

Osim odgovornosti političkih partija i aktera, postavlja se pitanje i kapaciteta institucija, odnosno spremnosti da zaštite birače od zloupotreba.

“Državna izborna komisija je dužna da vodi računa da lični podaci građana budu zaštićeni, a da potpisi podrške budu validni. Validnost i autentičnost potpisa je ključ takve provjere, a ne samo da li je osoba u biračkom spisku i da li se poklapa matični broj. DIK je dužan da pruži uvid u potpise podrške ukoliko postoji bilo kakva sumnja u transparentnost tog procesa. Svjesno smo svi da DIK odavno ne funkcioniše kako treba ali to nije opravdanje”, smatra Nikočević i dodaje:

“Paralelno s tim, ukoliko je podatak da je samo u osam slučajeva odlučivano od ukupno 1140 krivičnih prijava tačan, odnosno da je tužilaštvo djelovalo u samo  0.7 odsto slučajeva je poražavajući za samo tužilaštvo. To pokazuje i da ovakva pitanja očito nisu prioritet tužilaštva, ali i da je nedopustivo relaksiran tempo rada tužilaštva. To su i suštinski pokazatelji nespremnosti nadležnih institucija da zaštite birače od zloupotreba bilo koje vrste, pa i kad dolaze od onih koji bi ih trebali predstavljati”, navodi Nikočević.

Na pitanje može li se govoriti o fer izborima sljedeće godine ili možda i ranije, ako toliki broj mogućih krivičnih djela vezanih za prethodne izbore nije razriješen, Nikočević ne vjeruje da prvi naredni izbori mogu biti zaista fer ali bi morali biti makar više fer nego prethodni.

“Izborno zakonodavstvo i ambijent ne mogu biti reformisani ni brzo ni efikasno. Crna Gora je još daleko od zemalja u kojima su izbori redovnost i u kojima politički akteri imaju dovoljan nivo političke kulture. Dok god izbori budu doživljavani kao neka vrsta vanrednog stanja i odsudne bitke u kojoj je sve dozvoljeno, pa i nezakonitosti i nasilje, sumnje građana u regularnost izbornog procesa će biti opravdane”, zaključio je Nikočević .

Samo Privredni sud Crne Gore saopštio je da su zloupotrijebljeni lični podaci 84. zaposlenih u ovoj instituciji, koji su svojim navodnim potpisima dali podršku dvojici predsjedničkih kandidata koji su se kvalifikovali za predstojeće izbore 15. aprila.

„Svih 84 zaposlenih su potvrdili da nisu dali podršku ni jednom predsjedničkom kandidatu niti su dozvolili da se u tu svrhu koriste njihovi matični brojevi“, navodi se u saopštenju Privrednog suda u kome se dodaje da je javnosti poznato da su sudije u vršenju svoje funkcije dužne da se uzdrže od bilo kakve političke aktivnosti.

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 463395


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja