exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
politika

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti.me
Broj pregleda članka: 185

Stejt department: Nekažnjivost ostaje problem u Crnoj Gori


Stejt department: Nekažnjivost ostaje problem u Crnoj Gori

Problemi u oblasti ljudskih prava u Crnoj Gori uključuju korupciju, trgovinu ljudima, napade na novinare i nasilje protiv pripadnika LGBTI zajednice, to stoji u izvještaju američkog Stejt departmenta.

"Nekažnjivost ostaje problem, jer Vlada nije kaznila službenike koji su počinili kršenja ljudskih prava,” stoji u njihovom nalazu.

Prema Stejt departmentu, prošle godine nije bilo prijavljenih slučajeva političkih zatvorenika ili pritivorenika.

Kada je u pitanju stanje u zatvorima i pritvorskim jedinicama, bilježi se da se poboljšanja nastavljaju.

“Prebukiranost u pritvorskim jedinicama u Podgorici je značajno smanjena. Ministarstvo pravde je najavilo gradnju zatvora za maloljetnike kao zasebne zgrade u okviru ZIKS-a. Ministarstvo je takođe renoviralo zatvorsku kuhinju, biblioteku i sobu za posete u ženskom dijelu zatvora,” navodi se u nalazu američkih vlasti.

Kada je u pitanju pravosuđe, SD navodi da sistemske slabosti, poput političkog uticaja i prolongiranih procesa, umanjuju povjerenje javnosti u efikanost i nepristrasnost sudstva.

SD bilježi i da crnogorski Ustav i zakoni omogućavaju postojanje nezavisnog pravosuđa, ali da pojedine NVO, međunarodne organizacije i pravni eksperti ocjenjuju da politički pritisak i korupcija utiče na tužioce i sudije.

“Proces imenovanja sudija i tužilaca ostaje donegdje politizovan, premda zakon omogućava Tužilačkom savjetu da bira tužioce. To uključuje izbor Specijalnog državnog tužioca, koji je otvorio nekoliko slučajeva korupcije na visokom nivou,” gdje se ističe slučaj protiv bivšeg gradonalčelnika Podgorice Miomira Mugoše.

Stejt department se u svom nalazu poziva na navode civilnog sektora da nekažnjivost ostaje problem u bezbjednosnim snagama.

“NGO bilježi korupciju, manjak transparentnosti i uticaj vladajućih političkih partija nad tužilaštvom i službenicima MUP-a kao prepreku ka većoj efikasnosti. Oni su takođe zabilježili da ne postoji jasan mehanizam da se istraže instance nekažnjivosti. Takođe postoji rasprostranjeno gledište da lične veze utiču na sprovođenje zakona. Mala primanja nekad doprinose korupciji i neprofesionalnom ponašanju policijskih službenika,” stoji u nalazu SAD o stanju ljduskih prava u Crnoj Gori.

U nalazu se bilježi da je uz podršku Skupštine prihvaćen predlog Vlade da Veselin Veljović bude direktor Uprave policije ali da su mediji pisali da je on istraživan zbog brojnih skandala, uključujući korupciju, politički motivisan policijske napade, izborne neregularnosti ali da tužuilaštvo nikada nije protiv njega podiglo optužnicu.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 428496


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja