exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
politika

PV Informer | objavljeno: | izvor: Vijesti
Broj pregleda članka: 605

"Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more"


"Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more"

Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more - kazao je istoričar Aleksandar Raković, jedan od intelektualaca kojima je neformalno zabranjen ulazak u Crnu Goru.

On je to poručio putem video bima na centralnoj proslavi stotinu godina od oslobođenja Boke kotorske i ujedinjena, pod nazivom Pokoljenja djela sude, koja je održana u Mediteranskom sportskom centru u Budvi.

Raković je dodao da crnogorski režim na čelu sa predsjednikom Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem "neće biti vječan".

I istoričar Čedomir Antić, kojem je takođe neformalno zabranjen ulazak u Crnu Goru, obratio se putem video bima kazavši da srpski narod ima sva prava u Crnoj Gori da se pobuni i traži svoja prava, uvjeren da će "doći sloboda".

Na otvaranju ceremonije intonirana je pjesma "Onamo 'namo".

Prvi demokratski izabrani predsjednik Crne Gore, Momir Bulatovic, poručio je da se mora dići glas protiv zabrane ulaska Matije Bećkovića u Crnu Goru.

On je kazao da dolazak srpske vojske u Crnu Goru, a posebno u Boku kotorsku, nije mogao biti čin unistenja Crne Gore, nego njene ponovne uspostave.

“Kada bi malo razmisli, današnji crnogorski vlastodršci bi postali svjesni - da nije bilo 1. decembra 1918, ne bi bilo ni majskog referenduma iz 2006. i takozvane obnove državne samostalnosti Crne Gore”, kazao je on.

"Imao sam čast da budem prvi od naroda izabrani predsjednik Crne Gore. Tako sam pored bezgranične ljubavi prema nasoj državi bio u prilici da se upoznam sa njenim manama. A neke od njih su bile duboko ukopane u prošlosti i prekrivene lažnim velom zaborava. Zbog toga što nisu bile istinito utvrđene, te rane nisu zacjelivale”, dodao je Bulatović.

momir bulatović budva, pokoljenja djela sude budvaBulatović FOTO: Vuk Lajović

Ističe da jedino "prava istina o Crnoj Gori" može dovesti do pomirenja.

"Nastojali smo da utvrdimo pravu istinu o Crnoj Gori , jer jedino ona može dovesti do pomirenja. Pomirenje je onda prije bezmalo 30 godina  a posebno sada, bilo potrebno do mjere koja predstavlja uslov opstanka Crne Gore i svih njenih stanovnika", kazao je Bulatović.

"U doba jednopartijskog sistema monopola komunisticke partije svečano smo dočekali posmrtne ostatke kralja Nikole, kraljice Milene. U pitanju je bio civilizacijski čin u najboljem interesu države. U istom duhu smo pružili ruku Mitropoliji i uvaženom vladiki Amfilohiju. Svoje komunističke grijehe nijesmo uspjeli da okajemo, ali se nadam da smo ih barem ublažili državnom pomoći u izgradnji i obnovi crkava i manastira SPC u Crnoj Gori. Priznali smo i zločine koji su u ime ideologije činjeni tokom Drugog svjetskog rata. Obnovili smo poštovanje prema svim žrtvama bezakonja. Dok je išla tim putem, Crna Gora je bila sigurna, iako se nalazila u ratnom okruženju", kazao je Bulatović.

Budući gradonačelnik Budve, lider budvanskog Demokraskog fronta (DF) Marko Bato Carević, kazao je da je srećan sto večeras obilježavaju "najveći datum u istoriji" - oslobođenje Boke i ujedinjenje.

“Crna Gora je u Velikom ratu izgubila 40 hiljada ljudi, ogroman gubitak, skoro deset odsto stanovništva. Boka kotorska je dala 1.900 dobrovoljaca koji su se borili", rekao je Carević.

marko carević, bato carevićCarević FOTO: Vuk Lajović

Pozvao je sve koji vrijeđaju Srbe proglašavajući ih za okupatore da prestanu jer se time jos više unose podjele u već podijeljenoj Crnoj Gori.

“Srbin ima srce, ima karakter i to mu niko ne može uzeti” poručio je Carević i dodao da je "vječan srpski narod u Boki i Vaseljeni".

Arhijerejski bokokotorski namjesnik, protojerej kotorski Momčilo Krivokapič kazao je na otvaranju skupa da je prije stotinu godina "svaki Crnogorac znao da je Srbin", a da danas "postoje oni koji mrze sve srpsko".

"Presto godi, a svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao je da nije Crnogoarac, a svaki Crnogorac je znao da je Srbin", rekao je protojerej otvarajući skup.

Boka se, kako je rekao Krivokapić, ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine.

"Gore glavu srpski narode, prošli su svi okupatori, pa će i ovi. Ničija nije gorjela do zore", poručio je.

On je osudio neformalnu zabranu ulaska srpskim intelektualcima u Crnu Goru, među kojima je i akademik Matija Bećković.

"U Montenegru je svašta moguće, gotovo sve što nije moglo u Crnoj Gori Petrovića", zaključio je Krivokapić, koji je prekidan aplauzima više od dvije i po hiljade ljudi.

Miodrag Linta, predsjednik odbora srpske skupštine za dijasporu obratio se na skupu u Budvi, čestitajući dan oslobođenja i ujedinjenja.

On je poručio da je Budva večeras "centar srpstva".

"Nemojte nikada zaboraviti jednu činjenicu - da su ideje ujedinjenja i oslobođenja vječne. Budite istrajni na svom putu, izdržite, prebrodite iskušenja. Zadatak elite je da vas u tome podrži", rekao je Pinta.

Glumica Ivana Žigon je u kulturno-zabavnom dijelu svečanosti izvela pjesmu "Tamo daleko", kada je iz publike zapaljeno više baklji.

Program je završen izvođenjem pjesama "Vidovdan" i "Dogodine na Kosovu" Ivane Žigon i hora Kosovski božuri.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 462375


Sanovnik


Avalon ltd, pljevlja, crna gora, akcija, katalog, mart-april
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja