avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan online
Broj pregleda članka: 343

Termoelektrana ne radi, zagađenja minimalna


Termoelektrana ne radi, zagađenja minimalna

 Iz Ekološkog udruženja „Breznica“ naglašavaju da su u pljevaljskoj kotlini glavni zagađivači vazduha Rudnik uglja i Termoelektrana. Kao dokaz za takvu tvrdnju iz „Breznice“ navode da se ovih dana, zbog izuzetno niskih temperatura, pljevaljska domaćinstva griju na individualna ložišta, odnosno da koriste drva i ugalj, a koncentracija PM10 čestica je u zakonskim granicama ili se dešavaju blaga prekoračenja. Drugi dokaz je, kažu ekolozi, činjenica da svakodnevno pada kiša i nema prašine u gradu koja dolazi sa deponija i kopova Rudnika uglja. Pritom usled remonta ne radi ni Termoelektrana.

– Imamo situaciju da mjerenja pokazuju da su do desetog maja, kada su svi u Pljevljima, zbog niskih temperatura, zagrijevali svoje stanove i kuće loženjem drva i uglja, prekoračenja u zagađenju vazduha bila minimalna. Znači, kada ne radi Termoelektrana i kada nemamo prašinu sa kopova i deponija, nemamo ni velikih prekoračenja u zagađenju vazduha – kaže izvršni direktor „Breznice“ Milorad Mitrović i poziva svu stručnu javnost, kao i predstavnike Vlade, da sada otvore istragu i vide ko su najveći zagađivači vazduha u Pljevljima.

Mitrović navodi da se, prema podacima sa javno objavljenog dijagrama, koncentracija PM10 čestica od 1. do 10. maja, do kada su mjerenja objavljena, kretala ispod 10 do 70 mikrograma u metru kubnom. On podsjeća da je zakonska granica 50 mikrograma u metru kubnom.

– Nismo imali situaciju sa prekoračenjima od 800 ili preko hiljadu mikrograma kao što je to slučaj kada radi Termoelektrana i kada prašina dolazi iz kopova Rudnika uglja. Pritom, kiša koja pada danima, ugasila je nekontrolisano sagorijevanje uglja u kopu Rudnika uglja. Očigledno je da individualna ložišta nijesu glavni zagađivači i da klimatski uslovi nijesu razlozi zagađenja vazduha u Pljevljima. Pa neka sada predstavnici Vlade Crne Gore sve to lijepo provjere – poručio je Mitrović.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 578695


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja