avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan online
Broj pregleda članka: 887

Parama Rudnika Vlada pomaže privatni biznis


Parama Rudnika Vlada pomaže privatni biznis

Vlada namjerava da od 1. juna novcem koji će dobiti od Rudnika uglja (RUP) kroz akcizu na ugalj plaća vlasnicima mini hidroelektrana i vjetroelektrana podsticaje za proizvodnju iz obnovljivih izvora. Predsjednik jednog od tri sindikata u Rudniku uglja Miladin Sekulić smatra da je to pogrešno.

– Ove godine Rudnik dijeli prvu dividendu u iznosu od četiri miliona, dok će se za akcize na ugalj izdvojiti pet miliona, što znači da će se iz Pljevalja odliti, a u državnu kasu sliti devet miliona. Od toga je mogla da se uradi toplifikacija, da se odužimo ovom gradu i svi imamo koristi. Na kraju, zašto bismo novcem Rudnika i Elektroprivrede stimulisali nečiji privatni biznis, kad možemo sami od svojih sredstava da gradimo – izjavio je Sekulić za „Dan”.

Vlasnici mini hidroelektrana su uglavnom biznismeni bliski vrhu DPS-a i Milu Đukanoviću. Akcizu na ugalj Vlada je uvela ove godine, a podsticaje po nižoj tarifi su do sada plaćali građani preko računa za struju.

Sekulić je „Danu” kazao i da su članovima menadžmenta Rudnika uglja plate šest puta veće od najnižih zarada u preduzeću. Vlasnik Rudnika je EPCG, odnosno država.

Sekulić, koji predvodi sindikat koji u većini okuplja zaposlene radnike u proizvodnji, navodi i da su plate u Rudniku uglja značajno niže od plata zaposlenih u Elektroprivredi, kao i da su plate u Rudniku uglja, ako se uzmu uslovi rada i rizik po živote i zdravlje ljudi, najniže u Crnoj Gori.

– Zaposleni su opravdano nezadovoljni iz razloga što imamo radnike sa zaradom nešto malo većom od 400 eura, a na drugoj strani imamo menadžment sa zaradama u iznosu od 2.400 eura. Prosječna zarada u ovom momentu kod nas iznosi oko 700 eura, dok na drugoj strani imamo Elektroprivredu, koja je vlasnik Rudnika uglja, sa prosječnom zaradom od oko 850 eura. Dakle, jedna kompanija a 150 eura razlika u prosječnoj zaradi – rekao je Sekulić.

Pojasnio je da je poslodavac čak predlagao da kada se ne radi, i to ne krivicom radnika, plata bude 300 eura.

– Dešavalo se da je mašina u kvaru po šest mjeseci, a mnogi zaposleni imaju kredite, mnogima je to jedino primanje. Niko za takve situacije ne snosi odgovornost – naveo je Sekulić.

Ukazao je na loš rad pojedinih članova menadžmenta i dodao da direktori nemaju nikakvu odgovornost kada Rudnik gubi i plaća zbog brojnih sudskih sporova.

– Odmah nakon osnivanja sindikata predočili smo poslodavcu koliko su radnici oštećeni usled neisplaćenog prekovremenog rada, rada u dane državnih praznika, kao i zbog neisplaćenih godišnjih odmora koji nisu iskorišćeni. Međutim, nismo uspjeli da se dogovorimo, pa su pokrenute tužbe za period od 2008. do 2017. godine, koje su rezultirale presudama u korist radnika. Tako je kompanija morala da isplati ogromne sume novca po osnovu kamata i sudskih troškova, a niko nije snosio odgovornost za taj trošak – istakao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, uslovi rada su izuzetno teški, pritom se često radi u veoma rizičnim uslovima po život ljudi. Sekulić navodi da je teško kada nema kiše, jer se putevi redovno ne kvase, a prašine ima mnogo. S druge strane, u slučaju kiše put je izuzetno klizav i rizičan.

Rudnik uglja, po Sekulićevim riječima, trenutno ima oko 650 zaposlenih.
 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 582108


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja