exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 664

Nakupci ih ucjenjuju i obezvrjeđuju stoku


Nakupci ih ucjenjuju i obezvrjeđuju stoku

PLJEVALJSKI STOČARI I OVE GODINE NA GUBITKU

Da su otkupne cijene stoke izuzetno niske i da su najveći gubitnici pljevaljski stočari, upozoravaju iz Mreže nevladinih organizacija sjevera. Naime, iz ove nevladine organizacije tvrde da su u najtežoj poziciji vlasnici krupne stoke, koju ovih dana lokalni nakupci otkupljuje u bescjenje.

- Trenutno je situacija takva da se jalove krave, volovi i bikovi otkupljuju po cijenama koje su ispod svakog minimuma. Cijenu formiraju lokalni nakupci, koji su eksperti za ucjenjivanje stočara, navodi se u saopštenju pomenute NVO i ističe da se jalove krave otkupljuju po cijeni od šezdeset centi do jednog eura i četrdeset centi. Otkupna cijena bikova je od 1,6 eura do 1,8 eura, dok je cijena teladi djelimično najprihvatljivija i iznosi oko 3, 2 eura po kilogramu žive mjere.

- Država ne reaguje na izuzetno neuređeno tržište otkupa stoke i prometa mesa. Koliko su cijene niske, najbolje svjedoči podatak da je otkupna cijena bikova u Srbiji 2,4 eura, a u Republici Srpskoj 2,2 eura. Znači, u Crnoj Gori su najniže cijene bikova u regionu, navodi se u saopštenju i pojašnjava da stočari imaju dva izbora - da prodaju stoku u bescenje ili da rizikuju čekajući bolju cijenu narednog proljeća. Pritom svi stočari, koji se odluče da ne prodaju stoku do proljeća moraju da se suoče sa troškovima prehrane tokom zime.

- Ako se pogledaju cijene otkupa goveđe kože i ako se vidi da je ta cijena oko 80 centi po kilogramu, da je cijena teleće kože 2, 5 eura, a cijene žive mjere krava budu i po 60 centi, onda se najbolje vidi koliko je kvalitetan otkup i koliko su stočari na gubitku, navodi se u saopštenju.

Stočari se već duži niz godina žale na izuzetno niske cijene otkupa krupne stoke.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 388687


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja