avalon, pljevlja pio, penzioneri, akcija, avalon ltd ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dnevne novine Dan
Broj pregleda članka: 644

IZVRŠNI DIREKTOR „BREZNICE” MILORAD MITROVIĆ UKAZUJE NA ALARMANTNO STANJE U PLJEVALJSKOJ OPŠTINI


IZVRŠNI DIREKTOR „BREZNICE” MILORAD MITROVIĆ UKAZUJE NA ALARMANTNO STANJE U PLJEVALJSKOJ OPŠTINI

Iz Ekološkog društva su ponovo upozorili da poslednjih mjeseci imamo slučajeve da za 24 časa premine do 10 osoba na na prostoru opštine Pljevlja. Od 250 bolesnika koja se liječe u Brezoviku, između 125 i 150 je iz Pljevalja. U Kliničkom centru, na onkologiji, 7 od 9 pacijenata dolazi iz Pljevalja, kazao je Mitrović.

Stanovništvo Pljevalja živi u uslovima gdje su vazduh, voda i zemljište zagađeni pa je neophodno što prije preduzeti mjere predviđene operativnim planom Vlade Crne Gore. Tvrde da je došlo do znatnog uvećanja smrtnosti stanovništva kao i da u Pljevljima sve više stanovnika oboljeva od karcinoma disajnih organa.

Mitrović podsjeća da je 2016 godine Svjetska zdravstvena organizacija povodom situacije u Pljevljima dala određene preporuke sa mjerama na zaštiti životne sredine koje niko ne poštuje . Umjesto da se stvaraju što bolji uslovi za život, da se štiti životna sredina, mi svaki dan imamo prekoračenja kada je u pitanju zagađenje vazduha,a voda na dva od tri izvorišta nije za piće.

U uslovima kada su voda i vazduh zatrovani, ne može se tvrditi da zemljište nije. Znači imamo situaciju potpuno uništene životne sredine, ističe Mitrović. Poručuje da mu u takvim uslovima nije jasno, da se u takvim uslovima radi na promovisanju Pljevaljskog sira kao kvalitetnog proizvoda. Pitam se kako je moguće proizvoditi zdravu hranu u takvim uslovima?! Smatram da bi bilo daleko pametnije da se svi napori ulože u pravcu zaštite životne sredine, jer je ugrožena životna sredina glavni problem Pljevalja, ističe Mitrović.

Alarmantna koncentracija PM10 čestica

Prema zvaničnim podacima, koncentracija PM10 čestica u oktobru je na području Pljevalja 16 dana bile iznad zakonom dozvoljenih vrijednosti. Izvještaj za novembar će biti objavljen oko 15. decembra. Prije dva dana, na mjernoj stanici Gagovića imanje zabilježene su konstantno visoke koncentracije štetnih materija, da bi u kasnim večernjim satima dostigle vrijednosti koje su skoro osam puta veće od dozvoljenih.
Nije mnogo bolja situacija bila ni juče u jutarnjim časovima, jer je u 10 sati na mjernoj stanici zabilježeno prisustvo štetnih PM10 čestica preko četiri puta veće od dozvoljenih parametara, odnosno 219 µg/m3.

Voda nije za piće

Zdravstveno- sanitarna inspekcija saopštila je da se za piće može koristiti jedino voda sa izvorišta Jugoštnica. Voda sa izvorišta Breznica i Pliješ usled uvećane mutnoće nije za piće. Vodom sa Pliješi i iz Breznice snabdijeva se veći dio grada.

 
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 540298


Sanovnik


avalon pljevlja, nova akcija, samsung, tv, laptop... avalon ltd pljevlja, crna gora
Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja