exit, black friday ×

PV Informer

Ulogujte se / registrujte i pišite sa nama.

Prijavite se

Unesite Vaše korisničko ime i lozinku i budite aktivan učesnik sajta PV Informer... pišite, komentarišite i dijelite sadržaj

×
pljevlja

PV Informer | objavljeno: | izvor: Dan
Broj pregleda članka: 1114

STANOVNICI NEKADAŠNJEG RUDARSKOG NASELJA GRADAC MUKU MUČE SA VODOSNABDIJEVANJEM


STANOVNICI NEKADAŠNJEG RUDARSKOG NASELJA GRADAC MUKU MUČE SA VODOSNABDIJEVANJEM

Restrikcije vode zbog 4.500 eura duga za struju

Nekadašnje rudarsko naselje Gradac poslednjih dana muku muči sa vodosnabdijevanjem jer je glavna potisna pumpa isključena sa elektromreže zbog neplaćenog računa za struju. Kako ističu iz Mjesne zajednice Gradac, voda u naselje dolazi iz starog bazena, koji je u lošem stanju, pa su stoga uvedene restrikcije u vodosnabdijevanju. Da bi se platio račun za struju, Mjesna zajednica Gradac treba da obezbijedi 4.500 eura. Oni trenutno nemaju toliko novca, a na pomolu nema ni drugog rješenja.

- Problem vodosnabdijevanja odavno traje. Nažalost iz godine u godinu se pokušava pronaći rješenje, ali bez uspjeha kaže predsjednica MZ Gradac Olivera Despotović. 

Ona pojašnjava da se u toku noći zatvaraju ventili na starom bazenu, kako bi se prikupila voda. Ujutru se ventili otvaraju tako da jedno vrijeme naselje ima vodu koju dobija slobodnim padom.

- Kada se pusti voda u jutarnjim satima, naselje ima vodu nekoliko sati. Najbolje bi bilo da se plati dug za struju, a potom i da se rekonstruiše stari bazen. U suprotnom naselje Gradac će i dalje imati nevolje sa vodosnabdijevanjem. Vidjećemo šta će se desiti, ali bi problem trebalo što prije rješavati - kaže Despotović.

Naselje Gradac ima oko 200 stanovnika. U njemu u najvećem broju žive porodice nekadašnjih rudara iz Rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“. Nažalost, među stanovnicima je dosta starih lica koja imaju izuzetno niske penzije, pa u takvim okolnostima ne mogu ni radom ni finansijski da pomognu da se problem riješi.

- U naselju ima oko 100 penzionera, čija su primanja izuzetno niska i često su penzije jedino redovno primanje u porodicama - kaže predsjednik Udruženja penzionera Gradac Vito Potpara.

Kada je u pitanju vodosnabdijevanje u naselju Gradac, nije prvi put da Elektroprivreda vrši isključenja pumpnog postrojenja sa mreže zbog neplaćenih računa za struju. Isključenja je bilo i prethodnih godina. Problem je ipak što je u poslednje vrijeme pljevaljska opština zapala u finansijske probleme i što ne može da pruži pomoć Mjesnoj zajednici Gradac. Tokom 2013. i 2014. godine lokalna uprava je pomogla da se izvrši popravka na vodovodnoj mreži i u tom momentu se tvrdilo da će preduzeće Vodovod preuzeti brigu o vodosnabdijevanju naselja Gradac. Stanovnici Gradca su se obavezali da će uredno postaviti vodomjere i da će plaćati potrošenu vodu. Ipak, nije došlo do toga da gradski Vodovod preuzme da održava vodovod u naselju, pa je problem vodosnabdijevanja ostao otvoren.

Pomoći nema ni od Poljaka, ni od minisitra Boškovića

Naselje Gradac udaljeno je od Pljevalja oko 20 kilometara, a nastalo je nakon Drugog svjetskog rata i u njemu se nalazila uprava Rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“. U jednom momentu Gradac je bio zasebna opština i mjesto u koje se, zbog izuzetno uspješnog rada „Šuplje stijene“, rado dolazilo. Nakon što je Rudnik 2010. godine prešao u privatne ruke, naselje gubi svaki značaj. Novo flotaciono postrojenje za rudu, kao i uprava Rudnika, premješteni su u neposrednu blizinu naselja Šula. Iz naselja Gradac mali broj lica radi u Rudniku, a vlasnici, poljska kompanija „ZGH Boleslav“, nema nikakav interes da pomogne ovo naselje. Stanovnici naselja Gradac nemaju pomoći ni od Vlade Crne Gore, iako u njoj sjedi, na mjestu ministra odbrane, njihov sugrađanin Predrag Bošković koji je rođen u tom naselju.
komentari:

  • Prikazuju se Facebook komentari


  • Prikazuju se PV Informer komentari

    Nema komentara za ovaj sadržaj! Budite prvi koji će postaviti komentar.


    Komentari na portalu PV Informer se objavljuju u realnom vremenu i portal se ne snosi nikakvu odgovornost za napisani sadržaj. Sve ne primjerene komentare možete prijaviti administratoru sajta i takvi komentari će biti uklonjeni.
    da bi ste pisali komentare potrebno je da se ulogujete
sadržaji iz kategorije:

Pretraga sajta


Pregleda Članaka za:

Mjesec dana: 428393


Sanovnik

Cijenovnik usluga pvinformer.me


Mali oglasi

infinity pljevlja